Internationaal8 apr '20 14:25

WHO maant Trump bijdrage nu niet stop te zetten

Auteur: BNR Webredactie

President Donald Trump dreigde vannacht de Amerikaanse bijdrage aan de WHO stop te zetten. Hij vindt dat de Wereldgezondheidsorganisatie te laat en verkeerd reageerde op de corona-crisis. De WHO zou bovendien te veel op de hand van China zijn. Ook stoort het Trump dat de WHO zijn inreisverbod bekritiseerde.

De WHO waarschuwde inmiddels dat het onverstandig is om tijdens een pandemie de geldkraan dicht te draaien. Als Trump zijn dreigement doorzet, zou dat een klap zijn voor de WHO. De VS zijn de belangrijkste geldschieter van de organisatie. 'We zitten nog steeds in de acute fase van de pandemie. Dit is niet het moment om het mes te zetten in de financiering', zei de directeur Europa van de WHO.

Overtuigd

Uiteindelijk wordt de soep mogelijk ook niet zo heet gegeten als die werd opgediend, zegt correspondent Jan Postma. 'Hij zei het aanvankelijk heel overtuigd, maar toen hem werd gevraagd of het wel handig is om die betalingen te stoppen tijdens een pandemie, krabbelde hij wat terug. En daarmee kreeg het aanvankelijke voldongen feit toch meer het karakter van een dreigement.' Uiteindelijk lijkt hij zelf nog de enige die precies weet what it's gonna be.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Late reactie

Jan Postma ziet in Trumps statement vooral ook een binnenlands motief: de race om de presidentsverkiezingen. 'Trump kreeg veel kritiek op zijn late reactie, het gebrek aan tests, medisch materiaal en de manier waarop hij het virus bleef downplayen. Hiermee heeft Trump in China en de WHO twee koppen van jut tegelijk.' Trumps economische team kijkt voorzichtig of gebieden met weinig besmettingen op termijn weer open kunnen. 'Daar zou dan wel extra getest moeten worden.'

Luister ook | The Donald Show | Trump op corona-campagne

President Donald Trump viel de WHO stevig aan
President Donald Trump viel de WHO stevig aan (AFP Mandel Ngan)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen