Internationaal8 apr '20 19:26

'Nederlandse EU-steuneisen zijn redelijk'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland zou de enige dwarsligger zijn geweest tijdens de marathonvergadering vannacht van de ministers van Financiën. De Belgische oud-minister van Financiën Johan van Overtveldt denkt daar anders over.

Lees ook | Hoekstra positief over vervolg Eurogroep-overleg

Van Overtveldt is momenteel voorzitter van de commissie-Begroting in het Europees Parlement. Hij denkt dat minister Hoekstra misschien het meest outspoken was over de voorwaarden voor een steunpakket voor door corona getroffen EU-landen. Maar hij kan zich voorstellen dat bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Finland in meer of mindere mate op Hoekstra's golflengte zitten.

Alle lof

Van Overtveldt heeft Hoekstra meegemaakt in zijn tijd als minister van Financiën en is heel positief over hem. 'De man verdient alle lof voor de duidelijkheid waarmee hij altijd zijn standpunten naar voren brengt en dan is het in de politiek niet ongewoon dat anderen toch een beetje achter zijn rug gaan schuilen.'

Geld weggooien

De WHO heeft bekendgemaakt dat de wereldhandel met 15 tot 30 procent gaat krimpen, dus we moeten handelen, zegt Van Overtveldt. En we moeten daarin solidair zijn, maar solidariteit zonder voorwaarden is volgens hem geen solidariteit, maar geld weggooien. Daarin volgt hij Hoekstra dus.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Minister Wopke Hoekstra en de vroegere Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt
Minister Wopke Hoekstra en de vroegere Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (EPA)

Gerelateerde artikelen