Internationaal10 apr '20 07:26Aangepast op 10 apr '20 10:16

Hoekstra tevreden over steunpakket

Auteur: BNR Webredactie

De EU-ministers van Financiën zijn het eens geworden over een steunpakket van 540 miljard euro om de economische klappen van de coronacrisis in de EU te beperken. Minister Wopke Hoekstra zegt tevreden te zijn met het behaalde resultaat. Het pakket kwam volgens EU-bronnen tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland.

Lees ook | Liveblog corona updates

Hoekstra kreeg de afgelopen dagen veel kritiek op zijn houding over de inzet van het Europese noodfonds ESM en zijn veto op de uitgifte van euro-obligaties. In de compromistekst ziet hij nu veel van zijn wensen terug. Zo is er geen sprake van eurobonds in het akkoord. De EU-leiders zullen zich gaan buigen over 'innovatieve' financieringsmiddelen.

Hoekstra: enorm tevreden

Hoekstra is 'heel tevreden' met het akkoord. De EU-ministers van Financiën werden het eens tot 540 miljard euro aan kredieten in de economieën te pompen. 'Het resultaat mag er zijn'.

Luister ook | Europese breuklijn en de aalmoes uit Nederland

Ook werden de ministers het eens over het inzetten van de kredietlijnen van het Europese noodfonds ESM, ter waarde van 240 miljard euro. De lidstaat die een lening aanvraagt moet dat geld gebruiken voor directe en indirecte kosten in de gezondheidszorg en andere, ook preventieve kosten als gevolg van het coronavirus. Nederland had op die voorwaarde aangedrongen.

Twee andere voorstellen zijn eveneens aangenomen. Zo mag de Europese Commissie 100 miljard euro op de kapitaalmarkt lenen om massale ontslagen te voorkomen, en dat geld verder uitlenen aan de lidstaten om tijdelijke uitkeringen en werktijdverkorting te financieren. Ook kunnen ze leningen uit dit SURE gedoopte programma gebruiken voor de gezondheidszorg. Benadrukt is in het akkoord dat SURE een tijdelijk instrument is en de sociale zekerheid een nationale bevoegdheid blijft, een wens van de Tweede Kamer en het kabinet. De Europese Investeringsbank (EIB) gaat 200 miljard extra in de EU pompen met gunstige leningen voor vooral het midden- en kleinbedrijf.

Goedkeuring

Het akkoord wordt ter goedkeuring aan de EU-leiders voorgelegd, waarschijnlijk volgende week of de week erna.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen