Internationaal13 apr '20 11:08

Donald Trump retweet oproep ontslag medisch topadviseur Fauci

Auteur: BNR Webredactie

President Donald Trump heeft een oproep om dr. Anthony Fauci, medisch topadviseur van het Witte Huis op het gebied van besmettelijke ziekten, te ontslaan aan zijn 76,8 miljoen volgelingen geretweet.

#FireFauci - en dat 76,8 miljoen keer

De tweet is afkomstig van de Republikein DeAnna Lorraine die kandidaat is voor het Congres. Lorraine's tweet bevatte een hashtag die zei: 'Time to #FireFauci.' In een interview op CNN op zondag beaamde Anthony Fauci desgevraagd dat meer levens gered hadden kunnen worden wanneer in een eerder stadium maatregelen getroffen waren zoals een lockdown. 'Niemand gaat dat ontkennen', zei Fauci daarover.

Luister ook | Trump en zijn corona-dokter

'Het is wat het is'

Fauci zei dat minder mensen zouden zijn gestorven als Trump, in navolging van waarschuwingen van zijn volksgezondheidsambtenaren, in februari al isolatiemaatregelen had afgekondigd in februari in plaats van eind maart. 'Zoals ik al vaak heb gezegd, bekijken we het vanuit een puur gezondheidsperspectief,' zei hij op CNN. 'We doen een aanbeveling. Vaak wordt de aanbeveling opgevolgd. Soms niet. Maar het is wat het is. We zijn waar we nu zijn.'

Luister ook | De 'onjuiste' coronastrategie van Nederland

Moet Fauci zijn biezen pakken?

Onduidelijk is of Trump's retweet meer dan een vage dreiging is, feit is wel dat hij vijf dagen geleden de waarnemend inspecteur-generaal bij het Ministerie van Defensie, Glenn Fine, heeft ontslagen. Fine was belast met het toezicht op de uitvoering van het stimuleringspakket ter waarde van 2 biljoen dollar.

Dr. Anthony Fauci is niet de eerste de beste. Hij is sinds 1984 directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, de Amerikaanse equivalent van het RIVM. Fauci diende onder zes Amerikaanse presidenten en adviseerde de regering eerder tijdens de AIDS-crisis en de Zika- en Ebola-epidemieën.

Luister ook | Trump's corona-draai


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen