Internationaal14 apr '20 18:51

Noord-Korea vuurt weer raketten af

Auteur: BNR Webredactie

Noord-Korea heeft vanochtend wapentests uitgevoerd met kruisraketten. Ook zijn er meldingen gemaakt van overvliegende gevechtsvliegtuigen. Het is de grootste oefening die het Noord-Koreaanse leger in de afgelopen periode heeft uitgevoerd, en de vijfde dit jaar. 'Het is de dag voor de geboortedag van de stichter van Noord Korea, Kim il Sung', zegt hoogleraar Koreastudies Remko Breuker.

Kim Jong-un spreekt het Politburo
Kim Jong-un spreekt het Politburo (AFP )

Noord-Korea wil af van sancties

Volgens Breuker is dit echter niet de enige reden, Noord-Korea heeft ook een duidelijke boodschap naar Zuid-Korea en de VS: 'We zijn er en we willen verlichting van de sancties'. Die sancties zijn er allemaal nog, los van een kleine hoeveelheid toegestane hulpgoederen om de corona-crisis aldaar te bezweren.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Crisis? Welke crisis?

De corona-crisis is een crisis die volgens de Noord-Koreaanse regering overigens niet bestaat. Breuker: 'Het is er niet, maar het moet wel verslagen worden'. Hoe ernstig de situatie is, weet niemand: 'Toerisme is niet mogelijk, alle diplomaten zijn dertig dagen in quarantaine gezet, alleen de grens met China is nog open. Waarschijnlijk is het virus in december het land al binnengekomen. Het lijkt vrij ernstig te zijn, naar wat we horen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen