Internationaal14 apr '20 19:28

Deense scholen morgen weer open

Auteur: BNR Webredactie

Denemarken opent morgen als één van de eerste landen weer de deuren van scholen en kinderdagverblijven. Daarmee loopt het Scandinavische land vóór op Nederland. De Deense premier staat onder zware politieke druk, zegt verslaggever Koen Verhelst.

Schoolbankjes op gepaste afstand in een Deense school die anticipeert op heropening
Schoolbankjes op gepaste afstand in een Deense school die anticipeert op heropening (EPA Liselotte Sabroe)

Volgens Verhelst gaan de Denen 'specifiek per school kijken of het kan'. Zo moet er voldoende afstand tussen de kinderen zijn en gaan niet alle kinderdagverblijven tegelijk open. 'Per gemeente wordt gekeken wat er mogelijk is en of ze het aankunnen: is er genoeg ruimte in de lokalen en kinderdagverblijven? Er zijn ook gemeenten die willen afwachten'.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Snelle versoepeling

Kortom: de landelijke regering wil zo spoedig mogelijk de versoepeling uitrollen, maar laat het aan de lokale overheden om dat daadwerkelijk te bepalen. 'Zo zijn er werknemers die in risicogroepen vallen, die hoeven niet per se naar school te gaan. Bij kinderdagverblijven is er een bepaald vloeroppervlak dat vrij moet zijn, op basisscholen is dat iets groter en op middelbare scholen is dat anderhalve meter', zegt Verhelst.

Maar toch veel kritiek

Er is veel kritiek op het plan van de Deense regering, zowel van ouders als van mensen die in het onderwijs werken. De richtlijnen zijn volgens hen onpraktisch en te vaag. Inmiddels is een petitie al tienduizenden keren ondertekend door ouders die niet willen dat hun kind 'een corona-testcase' wordt. Er is geen wetenschappelijke basis voor het besluit van de Deense premier, volgens Verhelst staat ze onder zware druk om het land weer open te gooien: ze heeft een minderheidskabinet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen