Internationaal13 apr '20 12:59Aangepast op 13 apr '20 13:42

'Late sluiting New York verklaart enorme verschil in doden met San Francisco'

Auteur: BNR Webredactie

Hoewel de zogenaamde bell curve van het aantal corona-doden in New York op zijn 'plateau' lijkt, ligt het aantal dagelijkse doden in de stad met 777 nog altijd schrijnend hoog. Zeker als je het vergelijkt met een metropool als San Francisco. Daar ligt het totaal aantal corona-doden op 'slechts' 150, zegt Amerika-correspondent David Hammelburg. En daar zijn duidelijk aanwijsbare oorzaken voor, zegt hij in BNR Boekestijn en De Wijk.

West Broadway in New York
West Broadway in New York (EPA / Jason Szenes)

Dat is deels verklaarbaar door het aantal inwoners en de bevolkingsdichtheid. maar Hammelburg constateert ook dat burgemeester Bill de Blasio en gouverneur Andrew Cuomo liefst tien dagen later waren met de lockdown van de stad. 'De burgemeester van San Francisco heeft duidelijk iets goed gedaan, terwijl wij hier naar mijn eigen gevoel niet precies wisten in welke richting wij moesten.' Alleen al het sluiten van scholen heeft gevolgen voor gezinnen van 1,1 miljoen kinderen.

Beluister hier | De complete New-York-aflevering van Boekestijn en De Wijk

Hangjongeren

Er zijn best begrijpelijke redenen voor de relatief late reactie, zegt Hammelburg. 'Scholen zijn ook een soort opvangcentrum voor de kinderen en er wordt voedsel gegeven voor de mensen die dat niet kunnen betalen. Het heeft ook te maken met hangjongeren die van straat moeten.' De burgemeester hier was de laatste die zijn stad achter slot en grendel deed. En je merkt aan alle statistieken dat hoe eerder je dicht bent gegaan, hoe meer kans je hebt om het te overleven.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen