Internationaal14 apr '20 18:04

Brussel komt met exit-strategie corona

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Commissie wijst de weg naar de uitgang uit de coronacrisis. De Brusselse exit-strategie voor de Europese landen wordt morgen gepresenteerd, maar is nu al uitgelekt. Hierin staat aan welke voorwaarden lidstaten moeten voldoen, voordat ze lockdown-maatregelen afzwakken. Er zijn drie voorwaarden, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.

(EPA Olivier Hoslet)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Drie voorwaarden

Zo moet er allereerst een duidelijke afname zijn: de verspreiding van het virus moet sterk vertragen, het aantal besmettingen moet dalen. Voorts moet er voldoende ziekenhuiscapaciteit zijn en moeten er voldoende mogelijkheden zijn om te monitoren: testen en traceren. 'De Nederlandse regering lijkt hier nog een stap te moeten nemen, maar aan de eerste twee voorwaarden voldoet Nederland wel', zegt Pinster.

Volgens Pinster wilde de Europese Commissie vorige week al dit document vrijgeven, maar was dit zeer tegen de zin van de lidstaten die juist bezig waren hun burgers aan strenge maatregelen te onderwerpen - een Brussel dat op zo'n moment voor versoepeling pleit, is dan niet echt welkom.

Luister ook | Helder - hoe maken we een goede en veilige corona-volgapp


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen