Internationaal15 apr '20 13:09Aangepast op 15 apr '20 20:31

Duitsland verlengt coronamaatregelen tot 3 mei

Auteur: BNR Webredactie

Duitsland verlengt de quarantainemaatregelen tot 3 mei. Dat meldde het Duitse persbureau DPA op basis van een uitgelekt document en is vandaag bevestigt door bondskanselier Angela Merkel tijdens een persconferentie. De Duitse regering biedt maatregelen om binnenkort winkels weer open te laten gaan mits strenge regels en voorwaarden en roept daarnaast Duitse burgers op om mondkapjes te dragen.

Klassen die belangrijke toetsen moeten maken in Duitsland kunnen begin mei weer naar school. Dat maakte bondskanselier Merkel bekend na een knallend overleg met de deelstaten. En er wordt net als in Nederland gewerkt aan een app.

Verdeelde deelstaten

'Stapje voor stapje worden de maatregelen wat opgerekt zonder dat er al te grote consequenties voor iedereen aan vast zitten', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille vanuit Berlijn. Maar zoveel lijkt er nog niet besloten te zijn over het verminderen van maatregelen. Dat komt vooral door onenigheid tussen de deelstaten. Maar ondertussen zijn er wel een dringende aanbeveling tot het dragen van mondkapjes vanuit de Duitse regering en een mogelijkheid om winkels open te laten gaan mits strenge regels en voorwaarden. De maatregelen bieden een aanknopingspunt, maar wat vandaag niet werd behandeld is dat de Duitse economie plat ligt.

Lees ook | Grapperhaus: grens met Duitsland blijft hoe dan ook open

'Tweemetereconomie'

Het aantal nieuwe besmettingen in Duitsland neemt af en het flatten-the-curve-doel wordt bereikt. Maar de vrees bij deelstaatregeringen is dat het verminderen van maatregelen kan leiden tot nieuwe stijgingen in het aantal besmettingen en doden door het coronavirus. 'Eigenlijk merk je dat alles rondom de ''tweemetereconomie'', zoals de ''anderhalvemetereconomie'' in Duitsland heet, nog niet uitgediscussieerd is', zegt Marseille. De correspondent verwacht dat in het overleg vandaag in de komende dagen nog druk gediscussieerd zal worden.

Lees ook | Liveblog corona

(AFP Odd Andersen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen