Internationaal15 apr '20 20:54

België verlengt coronamaatregelen tot 4 mei

Auteur: BNR Webredactie

De maatregelen in Belgie zijn verlengd tot 4 mei. Tuincentra en doe-het-zelf winkels mogen open met dezelfde regels als bijvoorbeeld supermarkten. Onder voorwaarden mogen er weer bezoekers in verpleeghuizen komen. En tot 31 augustus worden er geen festivals georganiseerd.

Geen evenementen

België verbiedt in verband met de coronapandemie grote evenementen en voetbal met fans tot 31 augustus. België raadde vandaag hun inwoners aan om mondkapjes te dragen, maar minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge noemde dat na afloop van het crisisberaad van het kabinet 'in een periode van schaarste niet verstandig'. Verder waarschuwde premier Sophie Wilmès van Belgie ook

Draaglijker maken

België blijft dus nog tot 4 mei op slot. Een aantal beperkende maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus wordt bijgesteld om het dagelijkse leven 'dragelijker' te maken, zei premier Sophie Wilmès na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad en de leiders van de Belgische deelregeringen.

Zo mogen de tuincentra en doe-het-zelfzaken heropenen. Daarnaast mogen de bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor personen met een handicap voortaan bezoek krijgen van één persoon. Die persoon moet altijd dezelfde zijn en mag ook twee weken lang geen symptomen van ziekte gehad hebben.

Geen versoepeling

Wilmès waarschuwde dat het 'niet om een versoepeling' van de regels gaat. Daarover beslist de veiligheidsraad volgende week, zei ze. België wil vanaf begin mei de volgende fase ingaan, waarbij beperkingen voor burgers en bedrijven geleidelijk zullen worden opgeheven. Ook zal pas later worden gekeken naar heropening van de scholen en musea. Wilmès voorspelde dat 'telewerken' nog lang niet voorbij is.

Belgische premier Sophie Wilmès
Belgische premier Sophie Wilmès (EPA Didier Lebrun / Pool)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen