Internationaal17 apr '20 07:31Aangepast op 17 apr '20 12:15

Trump wil delen VS langzaam heropenen

Auteur: BNR Webredactie

President Trump heeft richtlijnen gepresenteerd waarmee Amerika langzaam weer geopend gaat worden. Onder de naam 'Opening Up America Again' kunnen staten er zelf voor kiezen om de coronamaatregelen af te bouwen.

Staten die nauwelijks zijn geraakt door de coronacrisis mogen van Trump er zelf voor kiezen om het dagelijks leven weer op te pakken. Voor de staten in zwaarder weer, zoals New York en New Jersey, gaat dit niet op. 'Trump wil natuurlijk vooral de economie weer opstarten', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Met deze richtlijnen wil het Witte Huis advies geven aan de verschillende staten. Volgens deze richtlijnen zijn er drie fases in de heropening. 'Als je veertien dagen onder een aantal besmettingen zit kan je al restaurants en bioscopen onder voorwaarden openen. Bij fase twee mogen scholen en bars open. Tijdens fase drie hoef je niet meer thuis te werken en mogen kwetsbare mensen weer naar buiten.'

Voorpagina New York Post
Voorpagina New York Post

De president benadrukt ook dat de gouverneurs van de staten de leiding hebben in dit proces, niet het Witte Huis. Eerdere deze week was Trump nog van mening dat hij de meer invloed had over de staten.

Viroloog Eric van Gorp ziet zeker heil in het plan van Trump om in fases de maatregelen af te bouwen. Toch zegt hij dat het voor Nederland op zichzelf niet toepasselijk. is 'Het is niet iets voor Nederland, omdat te afhankelijk zijn van de landen om ons heen.' Volgens de viroloog van het ErasmusMC is Trump's richtlijnen beter te vertalen naar Europa. 'Je ziet dat je in Europa ook regionale verschillen hebt van hoe hard ze geraakt worden door de coronacrisis.'

Lees ook | Liveblog coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen