Internationaal21 apr '20 12:10

Coronavirus draagt (een beetje) bij aan wereldvrede

Auteur: BNR Webredactie

De oproep tot een wereldwijde wapenstilstand die de Verenigde Naties en de paus een maand geleden deden, heeft zeker zin gehad. Dat zegt Anna Timmerman, directeur van vredesorganisatie Pax.

Lees ook | Syrische burgeroorlog kostte al 384.000 levens

Met de wapenstilstand moesten burgers in conflictgebieden beter beschermd worden tegen het coronavirus. De effecten zijn te zien in Jemen, waar Saudi-Arabië is gestopt met bombarderen. Ook is het wat rustiger in Syrië en in Colombia heeft een van de rebellengroepen besloten mee te doen met het staakt-het-vuren.

Vredesmissies

Toch is het effect niet alleen positief, zegt Timmerman. De angst bestaat dat internationale vredesmissies zich gaan terugtrekken, zoals in de Sahel, Mali, Niger en Zuid-Sudan. De OVSE-waarnemers in Oekraïne hebben zich al teruggetrokken. In Oekraïne heeft de oproep van de VN en de paus geen effect gehad; daar wordt nog steeds gevochten. En dat heeft ook negatieve gevolgen voor de bestrijding van corona.

Huiselijk geweld

Voor vluchtelingen en mensen in arme landen is de situatie een stuk moeilijker. Als mensen thuis moeten blijven en geen geld meer kunnen verdienen, wordt de keuze erg lastig. En juist in landen waar conflicten zijn, zijn mensen ontzettend kwetsbaar. Vrouwen zijn daarin het vaakst slachtoffer. Pax krijgt vanuit een heleboel landen waar ze werken nóg meer verhalen van vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Gerelateerde artikelen