Internationaal19 mei '20 17:29Aangepast op 19 mei '20 18:03

VK voert druk op met handelsplannen voor na de Brexit

Auteur: BNR Webredactie

Het Britse ministerie van Handel heeft eindelijk de handelsplannen voor na de Brexit bekendgemaakt. Het gaat om de tarieven voor import en export, die gelden in het geval er geen handelsovereenkomst met de EU komt.

Volgens de Britse regering worden met de plannen duizenden goederen vanaf 1 januari volgend jaar goedkoper voor de Britse consument. Het gaat om een totale schatting van 60 procent van de geïmporteerde producten in plaats van de eerder beloofde 87 procent, zegt correspondent Lia van Bekhoven.

Lees ook | Brexit-onderhandelaar EU ziet Brits gebrek aan ambitie

Als er geen handelsakkoord is, gaan de Britten veel meer betalen voor producten uit de Europese Unie. Voor auto's bijvoorbeeld komt er 10 procent bovenop. Volgens Van Bekhoven hopen de Britten door de Europese producten in prijs te verhogen de Europese Unie onder druk te kunnen zetten bij de onderhandelingen die nog steeds worden gevoerd over een akkoord. Vooral de heffing op landbouwproducten is bedoeld als een duidelijk waarschuwing.

Geen verlenging

De onderhandelingen over een handelsakkoord gaan moeizaam, mede door de coronacrisis. Er wordt steeds meer rekening mee gehouden dat een verlenging van de overgangsperiode er niet in zit.

Het is goed dat er nu wat meer duidelijkheid is, hoewel beide partijen in principe voor een handelsovereenkomst gaan, zegt Anton Valk, voorzitter van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel. Zo'n deal zal lagere tarieven realiseren juist op punten waar die nu hoog zijn. Als je kijkt naar de hogere tarieven op landbouwproducten is het zeker voor Nederland belangrijk dat er een overeenkomst komt, zegt Valk.

Concurrentiepositie

Wat ook belangrijk is, is het hele douanestelsel en alles wat er aan de grenzen moet gebeuren. In het geval van een no deal gaat het allemaal extra geld en tijd kosten om producten Groot-Brittannië in te krijgen. 'Het zal zeker de concurrentiepositie van de Nederlandse land- en tuinbouwsector niet versterken.'

Gerelateerde artikelen