Internationaal23 mei '20 13:00Aangepast op 23 mei '20 13:41

Trump wil Open Skies-verdrag opzeggen

Auteur: BNR Webredactie

De VS dreigen uit het Open Skies-verdrag te stappen. Volgens dat verdrag mogen ongewapende vliegtuigen elkaars luchtruim in om andermans militaire materieel te controleren. De Russen willen geen vliegtuigen toelaten boven Kalinigrad en het grensgebied met Georgië, en nu wil Trump uit het verdrag opzeggen.

(AFP Mandel Ngan)

Luister ook | Vijanden NAVO ruiken bloed door coronavirus

In lijn met Trump's koers

Volgens BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg is het Amerikaanse dreigement 'in overstemming met de koers die hij van meet af aan had aangezet. Eerst zegde hij het verdrag voor korte en middellange afstandsraketten op, en hij is er ook op uit om het START-verdrag op te zeggen. Hij zegt veel te willen investeren in nieuwe generaties kernwapens'.

Alweer een deuk in de NAVO

Hammelburg vindt het vreemd dat de VS als enige NAVO-land het verdrag wil opzeggen terwijl de rest van de NAVO in het verdrag wil blijven. 'Het is geen goed signaal, het is de zoveelste keer dat je merkt dat de NAVO een onsamenhangend geheel is. Amerikanen doen dit zonder ruggespraak, de NAVO is niet in staat om de boel bij elkaar te houden. Het is alweer een deuk in de NAVO.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen