Internationaal25 mei '20 18:42

Topadviseur Boris Johnson stapt niet op

Auteur: BNR Webredactie

Dominic Cummings, een belangrijke adviseur van de Britse premier, stapt niet op vanwege de lockdownrel rond hem. Hij raakte in de problemen doordat hij ondanks de strenge maatregelen tegen het coronavirus van Londen naar Durham reed. Hij zegt dat hij geen regels heeft gebroken.

Lees ook | Topadviseur Boris Johnson verder onder vuur

Kritiek

Ondanks een spervuur van keiharde kritiek stapt Dominic Cummings dan toch niet op als adviseur van de Britse premier Boris Johnson. Cummings wordt gezien als het brein achter de Brexit en Johnsons verkiezingsoverwinning. Hij is zwaar onder vuur komen te liggen omdat hij coronaregels heeft overtreden, door niet in zelfisolatie te gaan, terwijl dat wel had gemoeten. Cummings gaf zojuist een persconferentie. 'Ik heb nu meer vragen dan ik had voor de persconferentie', zegt Lia van Bekhoven, correspondent in het Verenigd Koninkrijk.

Persconferentie

Cummings verdedigde zichzelf in een persconferentie. Hij zei dat zowel hij als zijn vrouw symptomen vertoonden van het coronavirus. Hij besloot om naar Durham te rijden waar zijn ouders een boerderij hebben met nog twee huizen op het erf, omdat hij bang was dat er niemand meer voor zijn zoon kon zorgen. Cummings zei dat hij met zijn vrouw en zoon in een huis verbleef en dat hij geen direct contact heeft gehad met zijn familieleden die ook op het terrein aanwezig waren. Cummings bood geen excuses aan voor het hele incident.

Strateeg

De Britse premier Boris Johnson kan Dominic Cummings moeilijk ontslaan 'omdat dat zijn eigen gezag zou ondermijnen', zegt Lia van Bekhoven. Dominic Cummings wordt beschouwd als een fantastisch strateeg en de rechterhand van Johnson. De vraag is dan ook 'wist Boris Johnson dat Cummings 400 kilometer naar het noorden heeft gereden?'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

(AFP Jonathan Brady)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen