Internationaal29 mei '20 00:05Aangepast op 2 jun '20 09:49

Waarschuwing voor geweldverheerlijking bij tweet Trump

Auteur: BNR Webredactie

Twitter heeft vrijdag bij een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump een waarschuwing gezet omdat het bericht "geweld verheerlijkt". Dat is volgens de regels van het medium niet toegestaan.

(Twitter / @realdonaldtrump)

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet ondertekend waarmee hij social media als Twitter en Facebook aansprakelijk wil maken voor de inhoud op hun sites. Trump vindt de social media vooringenomen en neemt daarom stappen.

Decreet

Aanleiding is de waarschuwing die Twitter zette bij berichten van Trump. Social media genieten nu nog rechtsbescherming tegen klagers over materiaal dat gebruikers op hun netwerken plaatsen. Dat is geregeld in een artikel in de communicatiewet. 'Sociale media worden nu gezien als een platform en niet als uitgever. Trump vraagt nu in dit decreet om de wet anders te interpreteren', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. Trump doet dit via een decreet zodat hij het congres niet nodig heeft.

Lees ook | Opinie | Verwijder Trump van Twitter

In de tweet reageert Trump op de rellen en plunderingen in verscheidene Amerikaanse steden, die zijn ontstaan na de dood van de zwarte man George Floyd, die maandag stierf door hard politieoptreden. Deze misdadigers onteren de nagedachtenis aan George Floyd', schrijft de president. 'Ik heb net met gouverneur Tim Walz gesproken en verteld dat het leger de hele tijd met hem is. Bij elke moeilijkheid zullen we de controle overnemen, maar als het plunderen begint, begint het schieten.'

Luister ook | Amerika Podcast #27: Muilkorf of mondkap?

Maar dat is nog niet het enige wat Trump wil. 'Hij wil ook dat de toezichthouder onderzoekt of Facebook, Twitter en Google zelf wel onafhankelijk genoeg zijn.' Ook ziet het Witte Huis de factcheck van Twitter als onbetrouwbaar, omdat er gebruik wordt gemaakt van berichten uit de media.

Twitter waarschuwt voor geweldsverheerlijking in tweet Trump

Naar aanleiding van de rellen in Minneapolis van afgelopen nacht tweette Trump felle woorden tegen de Democratische burgemeester Jacob Frey van Minneapolis. Hij waarschuwde daarin dat in overleg met de gouverneur het leger gaat schieten als de plunderingen doorgaan. Twitter heeft de bewuste tweet onzichtbaar gemaakt met een waarschuwing. Door er op te klikken is het bericht nog wel zichtbaar.

Het is nog maar de vraag of Trumps decreet wel mag. Het eerste amendement uit de Grondwet, de vrijheid van meningsuiting, is erg belangrijk in de Amerikaanse grondwet. 'Experts vragen zich dan ook af of Trump dit wel kan doen. Zij denken van niet', zegt Postma. Het is nog niet duidelijk of de sociale media zelf ook naar de rechter gaan.

(AFP / Brendan Smialowski)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen