Internationaal1 jun '20 12:45Aangepast op 2 jun '20 09:48

Bellingcat: Politie VS richt zich doelbewust op journalisten

Auteur: BNR Webredactie

Bellingcat zegt meerdere instanties van de Amerikaanse wetshandhaving, zoals politie en nationale garde, te hebben getraceerd en verzameld die zich doelbewust op journalisten richten tijdens de protesten naar aanleiding de moord op George Floyd.

Het burgerinitiatief-netwerk komt met voorbeelden van journalisten die werden neergeschoten met rubberkogels en werden bestookt met traangas. 'De arrestatie van een CNN-crew in Minneapolis op 29 mei was een schokkende gebeurtenis, vooral in een land dat zo prat gaat op de vrijheid van meningsuiting. Op dit moment hebben we ten minste 50 afzonderlijke incidenten geïdentificeerd waarbij journalisten zijn aangevallen door wetshandhavers.'

Lees ook | Demonstratie Amsterdam 'buiten de perken'

Hoewel het bij sommige incidenten mogelijk is dat de journalisten per ongeluk zijn geraakt of getroffen, zijn de journalisten in de meeste gevallen die we hebben geregistreerd duidelijk herkenbaar als pers, en het is duidelijk dat ze doelbewust het doelwit zijn. Dit patroon van geweld tegen journalisten wordt in verschillende steden herhaald, maar komt het meest voor in Minneapolis.

Beluister ook | MH17-advocatenkantoor gaat verdachten verdedigen

In de Amerikaanse stad Minneapolis zijn sinds gisteravond enkele tientallen arrestaties verricht tijdens de al dagen durende rellen. Er zijn geen meldingen van ernstig gewonden, zei politiecommissaris Paul Schnell van de staat Minnesota.

Justitie in de Amerikaanse staat New York gaat het gedrag van de politie bekijken bij de protesten en rellen in de stad New York de afgelopen dagen. Duizenden mensen gingen de straat op om te demonstreren vanwege de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd na zijn arrestatie door de politie in Minneapolis.

Beluister ook | CNN-journalist gearresteerd bij rellen Minneapolis

Op internet circuleren inmiddels talloze filmpjes van charges uitgevoerd door de politie in diverse grote steden bij protesten. Demonstranten worden hardhandig tegen de grond gewerkt en bespoten met pepperspray. Op een video uit New York is te zien hoe twee SUV's van de politie op een dranghek rijden met daarachter tientallen demonstranten. Die worden door de kracht van de voertuigen naar achteren geduwd. Het is niet bekend of er gewonden zijn gevallen.

Beluister ook | Volledige mobilisatie Nationale Garde in Minnesota

Op een persconferentie in St. Paul zei Schnell dat er geen 'substantiële' verwondingen waren bij de autoriteiten die betrokken waren bij de gewelddadige protesten en ook niet bij anderen. Volgens Schnell vinden er nog steeds arrestaties plaats. Later op zondagochtend wordt een exact aantal verwacht. In zeker dertig Amerikaanse steden zijn protesten uitgebroken na de dood van de ongewapende zwarte man George Floyd door toedoen van een politieagent in Minneapolis.

Nationale garde

Naar aanleiding van de dood van Floyd protesteerden betogers gisteren voor de Trump Tower in New York . Zeker zeven mensen zijn voor het gebouw gearresteerd. Het was de derde dag op rij dat er in New York protesten waren. Ook in andere steden in het land zijn mensen al dagen op de been. Verschillende Amerikaanse staten willen de nationale garde inzetten tegen de protesten en de daarmee gepaard gaande rellen die in het land zijn uitgebroken.

Avondklok LA

De burgemeester van Los Angeles, Eric Garcetti, heeft een gebied in het centrum van de stad afgesloten. Hij stelde van tussen 20.00 uur en 05.30 uur een avondklok in, om de schade te herstellen. Garcetti noemt de gebeurtenissen in de stad, in combinatie met het heersende coronavirus, het 'moeilijkste moment in decennia'. In de binnenstad van Philadelphia liepen protesten tegen het politiegeweld uit op rellen. Zeker 13 agenten raakten gewond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen