Internationaal2 jun '20 07:02Aangepast op 2 jun '20 09:50

Aanhoudende onrust in Amerikaanse steden

Auteur: BNR Webredactie

President Donald Trump dreigt het leger in te zetten in steden en staten die volgens hem niet hard genoeg optreden tegen demonstranten. Hij wil de antifascistische protestgroep Antifa als terroristisch bestempelen. In veel Amerikaanse steden zijn al enkele dagen naast de vreedzame protesten ook rellen in reactie op de dood van de zwarte George Floyd door een witte politieman in Minneapolis.

Trump sprak in de rozentuin van het Witte Huis, terwijl aan de andere kant van het Witte Huis de straat werd schoongeveegd door militairen en agenten met pepper spray. In steden door het hele land waren weer demonstraties tegen politiegeweld. De woorden van Trump slaan volgens Amerika-correspondent Jan Postma in als een bom. 'Trump wil dat de straten gedomineerd worden door politie en dat doen die lokale bestuurders volgens hem niet genoeg.'

Hartverscheurend

In New York is de sfeer niet veel beter, zegt correspondent David Hammelburg. 'Ik heb twee uur lang achter elkaar plunderingen gezien, en niet zo'n beetje ook: karavanen van auto's uit de buitenwijken komen met veel mensen. Die hollen uit de auto's, slaan ramen in, pakken wat ze pakken kunnen en gooien het goede spul in de auto's. Ik sta nu voor een juwelier die nog geen uur geleden is leeggeplunderd, mét de eigenaar erin. Het is hartverscheurend om dit te zien.'

Kerk van de presidenten

In de 'kerk van de presidenten', tegenover het Witte Huis, werd gisteren tijdens rellen in de Amerikaanse hoofdstad Washington brand gesticht. Plaatselijke media melden dat de belangrijkste zaken zoals glas-en-rood-ramen konden worden gered. Sinds de opening van de kerk in 1816 hebben alle presidenten er minstens een maal een kerkdienst bijgewoond. In heel Amerika zijn er onlusten veelal in de marge van betogingen tegen politiegeweld.

Beluister ook | Bellingcat: Politie VS richt zich doelbewust op journalisten

De dochter van de burgemeester Bill de Blasio van New York, de 25-jarige Chiara, is zondagavond gearresteerd tijdens een betoging. Plaatselijke media meldden dat Chiara is aangehouden tijdens een protest in het zuidelijke deel van Manhattan, waarbij talrijke betogers met de politie slaags waren geraakt en politieauto's vernielden. Ze is gearresteerd omdat ze deelnam aan een betoging waar geen toestemming voor was en omdat ze weigerde gehoor te geven aan de instructie zich te verwijderen.

Beluister ook | Volledig mobikisatie nationale garde in Minnesota

Voor de rechter

De agent die mede de dood heeft veroorzaakt van een zwarte arrestant een week geleden in Minneapolis, Derek Chauvin, wordt maandag 8 juni voor het eerst voor de rechter geleid. Amerikaanse media meldden aanvankelijk maandag 1 juni, maar de zitting is toch een week later gepland. En die staat nu komende maandag om 20.30 onze tijd op het programma volgens de website van de plaatselijke justitie.

Plaatselijke media meldden dat ze hebben teruggeschoten toen ze bezig waren betogers of relschoppers uiteen te drijven. Het is niet duidelijk of de neergeschoten man de schutter was. Afgelopen week waren er al schietincidenten in Louisville rond de betogingen en geweldplegingen in de stad. Onbekenden schoten er op betogers tegen het politiegeweld en daarbij raakten zeven mensen gewond. De politie heeft aanhoudingen in deze zaak verricht. Een man is tijdens een betoging in Louisville in de staat Kentucky doodgeschoten door agenten en leden van de nationale garde, die zelf werden beschoten vanuit groepen betogers of relschoppers.

Gerelateerde artikelen