Internationaal4 jun '20 12:07

Positie Oostenrijkse kanselier Kurz wankelt

Auteur: BNR Webredactie

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz ligt onder vuur. De vorige regering viel over de zogenoemde Ibiza-affaire, vol corruptie, intrige en spionage. Nu zijn er pikante details opgedoken over Kurz. Vandaag begint een parlementaire enquête naar de zaak.

De affaire draait om twee kopstukken van de populistische FPÖ, onder wie Heinz-Christian Strache, die later vice-kanselier werd onder Kurz. Ze waren naar een villa op Ibiza gelokt om een zogenaamde Russische miljardaire te ontmoeten. Ze beloofden allerlei opdrachten in ruil voor geld en gaven tips hoe je het best steekpenningen kunt geven. Het was een val en van die ontmoeting zijn video-opnames gemaakt, in totaal twaalf uur.

Anti-semitisme

Sinds een paar maanden is Strache met een verrassende comeback bezig. Maar de laatste dagen zijn nieuwe dingen nar boven gekomen, onder andere dat hij in een boek in de jaren negentig allerlei antisemitische teksten had geschreven.

Dubbelleven

Al vorig jaar zou Strache over Kurz hebben gezegd dat die een soort dubbelleven leidde. Hij zou drugs gebruiken en homobars bezoeken. Ook dat zou in de video aan de orde komen. En wat nog belangrijker is: wat heeft Kurz geweten van het hele Ibiza-verhaal en in hoeverre was hij er zelf bij betrokken? De parlementaire enquête kan dus niet alleen voor de FPÖ, maar ook voor Kurz zelf gevolgen hebben.

Lees ook | Oostenrijk maakt ruk naar rechts

De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz.
De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz. (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen