Internationaal5 jun '20 17:54Aangepast op 6 jun '20 15:12

Vrijhandelsverdrag Mercosur gaat nog jaren duren

Auteur: BNR Webredactie

Het gaat nog jaren duren voor er duidelijkheid is over het vrijhandelsverdrag Mercosur, tussen de Europese Unie en Zuid-Amerika. Dat zegt minister Kaag van Buitenlandse Handel. Dinsdag nam de Tweede Kamer een motie aan tégen dat verdrag. Onder meer omdat er te weinig harde afspraken in staan over de bescherming van het Amazone-gebied. Maar voor Kaag is het nu nog veel te vroeg om definitief een streep door het verdrag te zetten.

'Mercosur zal een zware dobber worden in veel EU-landen', zei minister Kaag vrijdag na de ministerraad. Er zijn zorgen over onder meer de gevolgen van het verdrag voor het milieu en de boeren.

Lees ook | Kleine meerderheid steunt handelsverdrag EU en Canada

De Kamer nam dinsdag een motie van de Partij voor de Dieren aan waarin het kabinet wordt gevraagd Brussel te laten weten dat het zijn steun voor het verdrag intrekt. Die motie kan het kabinet volgens Kaag niet uitvoeren omdat het verdrag nog niet klaar is en nog niet door het kabinet is ontvangen.

'Het kabinet zal geen standpunt innemen voordat de daartoe benodigde stukken beschikbaar zijn', schrijft Kaag aan de Kamer. Maar het politieke signaal dat de Kamer met de motie afgeeft is duidelijk, zei de minister. Pas eind dit jaar komen de stukken. Dan zal een volgend kabinet erover beslissen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen