Internationaal9 jun '20 14:13Aangepast op 12 jun '20 10:11

Centeno treedt af als minister van Financiën en voorzitter Eurogroep

Auteur: BNR Webredactie

De Portugese minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, Mario Centeno, is onverwacht afgetreden. Centeno lag in eigen land de afgelopen weken zwaar onder vuur vanwege zijn goedkeuring van een steunpakket ter waarde van 850 miljoen euro aan de private bank Novo Banco. Zonder dat met premier António Costa te hebben overlegd.

Luister ook | S1E38: De rockende rechter en Poolse sloophamer

De sociaal-democratische oppositie eiste daarop het vertrek van de minister. De Portugese president, Marcelo Rebelo de Sousa, deed daar nog eens een schepje bovenop met zijn verklaring dat Centeno de premier buitenspel had gezet. Centeno's vertrek komt tóch als een grote verrassing: hij geldt als capabel en vakkundig, zo bracht hij het Portugese begrotingstekort naar nul. 'Hij stond toch bekend als te Ronaldo van de Eurogroep', zegt Portugal-correspondent José Da Silva.

Voorzitter Eurogroep

Het vertrek van Mario Centeno als Portugees minister van Financiën betekent ook dat hij zijn functie als voorzitter van de Eurogroep moet neerleggen. Centeno heeft een mandaat gekregen tot 1 juli. Het is nog onduidelijk of Centeno meteen vertrekt of dat hij nog tot het einde van de maand het voorzitterschap zal behouden. 'Ik hoorde dat hij erg graag de baas van de Portugese Centrale Bank wilt worden. Misschien heeft dat ook iets met zijn vertrek te maken', zegt Europa-verslaggever Jesse Pinster.

De Eurogroep komt donderdag per videoconferentie bijeen. Dan zal Centeno zijn collega's formeel op de hoogte brengen en verzoeken zich te kandideren voor de functie.Centeno werd in december 2017 door de Eurogroep gekozen als opvolger van Jeroen Dijsselbloem.

Luister ook |

(EPA Olivier Hoslet)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen