Internationaal9 jun '20 17:42

Kabinet noemt in analyse bezwaren tegen herstelfonds

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse regering laat weinig heel van het Brusselse voorstel voor een corona-wederopbouwfonds. De Europese Commissie deed twee weken geleden een voorstel voor een pot geld van 750 miljard euro, waarvan 500 miljard uit subsidies moet bestaan. In een uitgebreide schriftelijke analyse stapelt het kabinet de vele bezwaren die zij hebben op elkaar.

Kritiek

Het belangrijkste punt van kritiek van het kabinet is waarvoor het geld is. 'De regering vraagt zich af hoe de Europese Commissie bij het bedrag van 750 miljard is gekomen', zegt Europa-verslaggever Jesse Pinster. 'Ze willen eigenlijk dat er op andere zaken bezuinigd kan worden, zoals via landbouw en cohesie. Iets waar premier Rutte zelf nooit een fan van is geweest.'

Luister ook | Commissie wil herstelfonds van 750 miljard euro

Rekenmeesters

De Commissie wil geld lenen op de kapitaalmarkt. Na 2028 zouden deze leningen terugbetaald moeten worden. 'Volgens Brussel kan dit bedrag met extra inkomsten van verschillende belastingen worden terugbetaald. Ook daar is Nederland terughoudend in. En dat is zachtjes uitgedrukt.' Volgens de rekenmeester in Den Haag gaat het Nederland uiteindelijk 30 miljard kosten. 'Waar ze het dan niet over hebben is hoeveel Nederland ervan gaat profiteren', nuanceert Pinster.

Luister ook | Brussel nog niet eens over herstelfonds 750 miljard euro

Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA)
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) (ANP Phil Nijhuis)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen