Internationaal10 jun '20 19:10

Slimme camera's gaan Belgische kust monitoren

Auteur: BNR Webredactie

Het moet een topzomer worden voor de Belgische kustplaatsen. En om het allemaal een beetje veilig te houden in coronatijd, wordt daarvoor een netwerk van tientallen slimme camera's aangelegd.

Beluister ook | Sas van Gent verwelkomt Belgen weer moet open armen

Monitoring

Er worden twee systemen opgezet. In de eerste plaats een 'kustbrede monitoring'. Een systeem dat gebaseerd op de gegevens van mobiele telefonie. Die gegevens worden dan in beeld gebracht via een website. Daarop zal een kaart te zien zijn die toont hoe druk het is aan de Belgische kust. 'We willen goede informatie geven over de te verwachten situatie aan onze kust. De bedoeling daarvan is om een goede spreiding in tijd en ruimte te kunnen garanderen', zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde toerisme van de provincie West -Vlaanderen.

Privacy

Het tweede systeem werkt op basis van camera's die mensen gaan tellen op specifieke plaatsen zoals op de dijk en in winkelstraten. Zo kunnen kustgemeenten ingrijpen wanneer het op die specifieke plaatsen te druk wordt. 'Op vlak van privacy is er geen enkel probleem. We tellen, we kijken niet en houden die beelden ook niet bij en verwerken ze niet.' Dat werk zou ook door mensen gedaan kunnen worden, maar Toerisme West-Vlaanderen heeft in samenspraak met de kustgemeenten gekozen voor deze twee systemen.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Image
(Jerry Lampen / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen