Internationaal11 jun '20 10:01Aangepast op 12 jun '20 11:59

Turkije boos om oranje reisadvies Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Op vakantie naar Turkije, dat zit er voor Nederlanders na 15 juni nog niet in. Het reisadvies is oranje en dat betekent: neem het risico niet. De Turkse overheid is daar boos over en vindt het Nederlandse reisadvies onbegrijpelijk.

Volgens Turkije-correspondent Joost Lagendijk hebben de Turken een punt. 'Ik kan me de boosheid goed voorstellen. Landen als Italië en Spanje hebben het bestrijden van het coronavirus minder goed gedaan, maar zij krijgen wel een geel reisadvies.' De officiële reden om Turkije een oranje reisadvies te geven is omdat het buiten de Europese Unie ligt en dat er vanuit Nederland geadviseerd wordt niet buiten de EU te reizen.

Beluister ook | Italië Podcast

Economische belangen

De wederzijdse economische belangen zijn erg groot, zegt Ethem Emre, voorzitter van de Nederlandse Turkse Kamer van Koophandel. 'Turkije is in staat om mensen op anderhalve meter te ontvangen. De ondernemers van Turkije en van Nederland hebben beide baat van een toeristische band tussen de landen. Nu wordt er zelfs gezegd dat als je in Turkije strandt je niet opgehaald zal worden. Dat steekt allemaal.'

Relatie

De relatie tussen Nederland en Turkije wil al jaren niet vlotten. Lagendijk vermoedt dat dit in het achterhoofd van veel Turken meespeelt bij hun woede. 'In het politieke debat hoor je het echter nog niet hardop', zegt Lagendijk.

Luister ook | We kunnen weer op vakantie

Lege straten in het toeristische district van Ankara
Lege straten in het toeristische district van Ankara (AFP Adem Altan)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen