Internationaal10 jun '20 18:02

'Veel Britten gaan hun eigen gang'

Auteur: BNR Webredactie

De Britse premier Boris Johnson heeft aangekondigd dat dierentuinen vanaf 15 juni weer open kunnen. Dat terwijl de scholen dichtblijven. 'Ook al zegt premier Johnson dat het allemaal kan en veilig is, geloven heel veel ouders toch dat het virus veel ernstiger is dan wordt voorgehouden', zegt Lia van Bekhoven, correspondent in het Verenigd Koninkrijk.

Twee meter

Ze hebben het wel geprobeerd om de basisscholen open te gooien. Maar er kwamen heel weinig kinderen opdagen. Dat komt om verschillende redenen. 'In het Verenigd Koninkrijk is de afstandsregel twee meter. Veel scholen kunnen die regel niet handhaven, ook niet als ze de klassen in twee delen. Een ander belangrijk aspect is dat veel Britse ouders de situatie van het coronavirus en de regering niet vertrouwen. Ook al zegt premier Johnson dat het allemaal kan en veilig is, geloven heel veel ouders toch dat het virus veel ernstiger is dan wordt voorgehouden', zegt Lia van Bekhoven, correspondent in het Verenigd Koninkrijk.

Cummings

Mensen vertrouwen premier Boris Johnson een stuk minder sinds zijn vertrouwensman enkele weken geleden de lockdownregels brak terwijl iedereen thuis diende te blijven. 'Dat betekent dat veel meer Britten hun eigen gang gaan, hun eigen conclusies trekken en wat de premier zegt minder serieus nemen. Volgens een internationaal onderzoek van een week geleden wordt de Britse premier het minst vertrouwd van alle leiders in de Europese Unie.' Volgens Van Bekhoven wordt er zelfs door Conservatieven in het parlement geklaagd over een gebrek aan strategie.

Lees ook | Topadviseur Boris Johnson stapt niet op

(Tolga Akmen / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen