Internationaal12 jun '20 15:06Aangepast op 12 jun '20 16:00

Noord-Korea en de VS zijn terug bij af

Auteur: Jules Ortjens

'Trump heeft alleen maar goede sier gemaakt met Noord-Korea's goede wil', stelt de Noord-Koreaanse minister van buitenlandse zaken, Ri Son-gwon. En daarmee lijken Trumps poginging tot een beter relatie definitief gefaald. 'Noord-Korea heeft er schoon genoeg van'

Het lijkt er op dat aartsrivalen Noord-Korea en de Verenigde Staten weer terug in Koude Oorlog-modus zijn, ondanks recente pogingen van president Trumps kant om dichter tot elkaar te komen. Hoogleraar Korea Studies Remco Breuker stelt dat de twee landen de situatie alleen maar hebben gebruikt om de nationale populariteit te versterken in plaats van met concrete voorstellen te komen.

Sterker nog, dat is precies wat de Noord-Koreaanse minister benadrukt. 'Minister Ri Son-gwon zegt dat Noord-Korea er genoeg van heeft, dat Trump goede sier heeft gemaakt met Noord-Korea's goede wil voor binnenlandse doeleinden,' aldus Breuker. 'Dat is ook precies wat er gebeurd is, andersom trouwens ook natuurlijk'.

Cyclus van escalatie

Dat de kloof tussen Noord-Korea en het Westen hierdoor weer groter wordt, is voor de hoogleraar helder: 'Dit is vrij bekend terrein. We zitten waarschijnlijk in een cyclus die tot meer escalatie gaat leiden'.

Hoe die escalatie er uit gaat zien blijft altijd gissen. 'Ik denk dat we hardere taal gaan zien, wellicht ook raketproeven,' voorspelt Breuker. 'Tot nu toe heeft dat nooit geleid tot echte ellende, maar dat risico is er natuurlijk altijd bij escalatie'.

Amerikaanse president Donald J. Trump met Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bij de grens tussen de twee Korea's op 30 juni 2019. De ontmoeting was deel van Trumps poging om de verder relatie tussen de twee landen te normaliseren.
Amerikaanse president Donald J. Trump met Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bij de grens tussen de twee Korea's op 30 juni 2019. De ontmoeting was deel van Trumps poging om de verder relatie tussen de twee landen te normaliseren. (EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen