Internationaal22 jun '20 08:15

Zaal campagnebijeenkomst Trump halfleeg

Auteur: BNR Webredactie

De eerste campagnebijeenkomst van de Amerikaanse president Donald Trump sinds ruim drie maanden, is wat betreft publieke belangstelling op een flinke tegenvaller voor hem uitgedraaid. In het Tulsa BOK Center is plaats voor 19.000 mensen, maar de zaal bleef voor ongeveer de helft leeg, zo was te zien op beelden van Amerikaanse media die de bijeenkomst live uitzonden.

Een groot deel van de Trump-achterban lijkt toch wat terug te deinzen door de coronadreiging, met daarbovenop de aangekondigde forse hoeveelheid mensen, zegt correspondent Jan Postma. Daarnaast schijnen veel jongeren én K-pop-fans kaartjes te hebben gekocht die ze vervolgens niet bezetten. Trump liet zich niet echt kennen, zegt Postma. 'Maar hij zou vooral boos zijn op zijn campagnemanager. Hij zag er toch wel wat geslagen uit, toen hij met zijn helikopter landde.'

Trump begon zijn bijna twee uur lange campagnespeech met een verklaring waarom de zaal niet vol was. Volgens hem verhinderden buiten het gebouw gewelddadige radicaal-linkse activisten de bezoekers de entree. Er waren echter geen meldingen van de politie en veiligheidsdiensten over ongeregeldheden of massale aanwezigheid van anti-Trump demonstranten, meldde nieuwszender CNN.

Luister ook | Amerika Podcast #29 Roddelboekenweek

Minder coronatests

Trump zei tijdens zijn speech dat hij bij de gezondheidsautoriteiten erop heeft aangedrongen het aantal coronatests in zijn land te verminderen. "Vertraag het afnemen van tests". De VS hebben 25 miljoen tests uitgevoerd, "meer dan in welk ander land dan ook," aldus Trump. Tegen duizenden aanhangers repte de president van "een zwaard met twee scherpe kanten. Hoe meer we testen, hoe meer gevallen we hebben". Een woordvoerder van het Witte Huis zei in een reactie dat Trump hier "duidelijk een grap maakte".

Buitenprogramma

De organisatoren verwachtten dat er tienduizenden aanhangers naar Tulsa zouden komen. Maar het buitenprogramma voorafgaand aan de campagnebijeenkomst, bedoeld voor aanhangers zonder ticket voor de speech in de hal, werd afgelast. Voor dat programma in een speciaal ingerichte arena met podium, beeldschermen en verkiezingsbanners, kwam geen publiek opdagen. Trump en vicepresident Mike Pence zouden er een toespraak houden.

Luister ook | Double Dutch Podcast | Pleister erop of eraf

Hoewel er vanwege het coronavirus mondkapjes werden uitgedeeld aan de bezoekers, droegen de meeste aanwezigen deze niet. In Oklahoma, de staat waar Tulsa ligt, is het aantal besmettingen met het longvirus de afgelopen dagen flink gestegen. Veel mensen uitten vooraf hun bezorgdheid dat de bijeenkomst een besmettingshaard wordt en dat het virus zich veel sneller gaat verspreiden.

Campagneleden besmet

Enkele uren voor de bijeenkomst werd bekend dat zes mensen uit het campagneteam van Trump besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Luister ook | Zes campagneleden Trump besmet met coronavirus

Trump-supporters in een gedeeltelijk leeg BOK center in Tulsa
Trump-supporters in een gedeeltelijk leeg BOK center in Tulsa (AFP Nicholas Kamm)

Gerelateerde artikelen