Internationaal19 jun '20 17:22Aangepast op 19 jun '20 19:01

Volgende maand Europees herstelplan

Auteur: BNR Webredactie

EU-president Charles Michel komt volgende maand met concrete voorstellen over een Europees herstelplan. Die moeten dan wat hem betreft leiden tot een akkoord. Dat zei Michel na afloop van het eerste EU-overleg. Premier Rutte heeft de digitale top van vandaag gebruikt om nog maar eens duidelijk te maken dat er tegenover financiële steun structurele hervormingen moeten staan.

Ook liet Rutte weten dat een compromis alleen mogelijk is als Nederland zijn korting op de bijdrage aan de Europese begroting behoudt. Ook de andere Europese leiders gebruikten het overleg om hun wensen en eisen op tafel te leggen.

Lees ook | Nederland wil korting EU behouden

Image
(EPA)

1.850 miljard euro

Veel Europese leiders hopen in juli een akkoord te bereiken over de Europese begroting en het corona-herstelfonds, waarvoor nu een plan ter waarde van 1.850 miljard euro op tafel ligt. Dat bleek vandaag, tijdens een digitale EU-top.

Maar premier Rutte vindt de inhoud belangrijker dan de snelheid en ziet niet in waarom er grote haast moet zijn. Waarschijnlijk gaan de onderhandelingen half juli verder met een top in Brussel waar de leiders dan ook echt naartoe zullen reizen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen