Internationaal20 jun '20 08:06

Nederlandse hulp voor Suriname ingevlogen

Auteur: BNR Webredactie

Nederland heeft op verzoek van Suriname een zending medische hulpgoederen naar Suriname gestuurd. Volgens Jaap Frederiks, tijdelijk zaakgelastigde in Paramaribo, gaat het om een zending ter waarde van ongeveer 600.000 euro. Het KLM-vliegtuig is vrijdagavond tegen acht uur Nederlandse tijd aangekomen op luchthaven Johan Adolf Pengel.

De lading bestaat vooral uit persoonlijke beschermingsmiddelen zoals schorten en mondkapjes tegen het coronavirus. Dat heeft Henna Draaibaar, woordvoerder van de stichting Su4Su, vrijdag tegen het ANP gezegd.

VMS

Ruim een week geleden werd bekend dat de Surinaamse regering formeel om hulp had gevraagd aan Nederland. Ook de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), verschillende ziekenhuizen en individuele artsen hadden om hulp gevraagd. De Surinaamse artsen hebben specifiek aangegeven aan welke spullen de grootste behoefte bestond. Naast deze donaties komen volgende week ook tien beademingsapparaten en 50.000 coronatesten naar Suriname, aldus Draaibaar.

Su4Su

De stichting Su4Su, die door het Surinaamse bedrijfsleven is opgericht, zorgt voor de logistieke afhandeling van de donatie. Of er later meer geld en/of spullen nodig zijn hangt af van hoe de corona-uitbraak zich de komende weken ontwikkelt in Suriname. Su4Su is al begin dit jaar begonnen met geld inzamelen om voorbereid te zijn op een uitbraak. In de eerste fase is al 1,3 miljoen euro opgehaald. Dit geld is besteed aan IC-bedden, persoonlijke beschermingsmiddelen en testen.

Op dit moment zijn in Suriname 293 mensen besmet met het longvirus, 213 van hen vertonen nog ziekteverschijnselen. 72 mensen zijn genezen terwijl er acht zijn overleden en 329 mensen in quarantaine zitten.

Luister ook | Suriname | Kathleen Ferrier


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen