Internationaal22 jun '20 06:50Aangepast op 22 jun '20 11:56

Spanje wil met opheffen lockdown zomer redden

Auteur: BNR Webredactie

Spanje opent na maanden van een zeer strikte lockdown weer de grenzen voor EU-landen. Ook wordt na drie maanden de noodtoestand opgeheven. De zwaar gehavende Spaanse toerismesector probeert nog iets van de zomer te maken. Het verlies door de coronacrisis loopt al in de 80 miljard euro.

Ook Madrid gaat langzaam weer open
Ook Madrid gaat langzaam weer open (EPA)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Er was hier een heel ingewikkeld systeem van verschillende fases per regio. Zo zuchtten Madrid en Barcelona lange tijd nog onder een veel striktere lockdown dan andere regio's. Door het opheffen van de noodtoestand gaat het gezag over dit soort beslissingen ook weer naar de regio's. Die kunnen nu dus beslissen wat ze willen doen. In Barcelona laten ze onmiddellijk een groot deel van de strikte regels varen, zegt correspondent Carlijn Teeven.

Beluister ook | Transavia vliegt voorlopig met 80 procent bezetting naar Zuid-Europa

De economische gevolgen zijn volgens Teeven overal om haar heen te merken. 'Vrienden die hun barretje moeten sluiten, toenemende rijen voor de voedselbank en een werkloosheid die kan oplopen tot 20 procent. De vrees voor een tweede golf is er zeker: vraag het aan de gemiddelde ondernemer en die zal zeggen dat Spanje een tweede golf niet zomaar kan opvangen. Dus ik sluit niet uit dat Spanje in dat geval nog een keer een beroep zal doen op zijn Europese partners.'

Lees ook | Spanje wacht economische klap


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen