Internationaal24 jun '20 12:31

'Apologies' Amerikaanse ambassade over inreisverbod

Auteur: BNR Webredactie

Europese toeristen kunnen dit jaar mogelijk toch naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse ambassade in Nederland liet eerder aan BNR weten dat het inreisverbod verlengd wordt tot het einde van het jaar, maar laat nu weten dat die informatie mogelijk niet klopt. De ambassade zegt dat de beantwoording niet accuraat was en biedt daarvoor excuses aan.

‘Onze excuses dat we niet precies genoeg zijn geweest in onze beantwoording’, laat de woordvoerder van de ambassade nu weten. BNR stelde gisteren de concrete vraag aan de ambassade, of de verlenging van maatregelen aangaande reizen naar de VS ook gold voor de travel ban voor Europeanen. Daar werd toen nog bevestigend op geantwoord: 'This is an extension of the original order that banned Europeans (and all other tourists/travelers to the US).'

Beluister ook | Journalisten niet meer welkom in VS

Nu komt de ambassade daar dus op terug en neemt daarvoor de schuld op zich. 'That's my fault for being not clear. The Presidential Proclamation is an extension of something that was already in place for immigrant visas, but it is different than the COVID-related travel ban.' Met de 'COVID-related travel ban' wordt hier de travel ban voor Europeanen bedoeld, die half maart werd ingesteld. Juist naar deze restrictie had BNR specifiek gevraagd.

Nog geen updates

Een woordvoerder laat verder weten dat er, in tegenstelling tot wat door de ambassade eerder werd gemeld, nog geen updates te melden zijn over de travel ban voor Europeanen. De bestaande beperkingen om naar de VS te reizen blijven op dit moment dus bestaan, zonder dat er een einddatum is vastgesteld.

De Amerikaanse ambassade bevestigde dinsdag al aan BNR dat ook journalisten en ondernemers onder de travel ban van Donald Trump vallen. Die kunnen dus al sinds half maart, toen de restricties in gingen, niet meer naar de VS reizen, en voorlopig nog steeds niet. Voor Amerikaanse ingezetenen en staatsburgers wordt een uitzondering gemaakt - en ook premier Mark Rutte is vast nog wel welkom - maar dan houdt het ook grotendeels op.

Beluister ook | Trump stopt per direct met verstrekking visa en green cards

Toen de Amerikaanse regering eergisteren een verruiming van de inreisbeperkingen aankondigde, ging dat samen met een 'extension' - verlenging - van de bestaande maatregelen op dit gebied. Onduidelijk was nog of ook de travel ban voor de Europese landen onder die verlenging viel.

Journalisten in de ban

Tot het eind van dit jaar leken zodoende mensen uit geen enkel Europees land welkom in de Verenigde Staten. Met alle gevolgen van dien: journalisten die nog niet ter plaatse zijn, zouden geen visum krijgen en dus niet ter plekke verslag kunnen doen van de presidentsverkiezingen in november. 'Dit gaat ten koste van informatievoorziening tijdens de verkiezingen en het is ook misbruik maken van de situatie', zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten.

Gelijke kappen

Voor Amerikanen gelden in Europa nu overigens dezelfde beperkingen, al is de verwachting dat die niet tot het eind van het jaar verlengd zullen worden. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert laat weten dat de travel ban van Amerikanen naar Europa maar voor korte tijd geldt en dat die uitsluitend voor coronabestrijding is ingesteld. 'Wij hebben aan onze Amerikaanse 'parlementaire vriendschapsgroep'in het Amerikaanse congres gevraagd hoe zij hier instaan. Als het nodig is om mensen vanuit Europa niet toe te laten snap ik dat.'

Beluister ook | Amerika Podcast | Roddelboekenweek

Het inreisverbod werd half maart ingesteld met het argument dat de verspreiding van het coronavirus er een halt mee toegeroepen zou worden. En nog altijd brengt een grote instroom van mensen een zeker risico met zich mee. Maar inmiddels is het coronavirus in grote delen van Europa op zijn retour of zelfs in een diepe zomerslaap. Daarom werd ervan uitgegaan dat de restricties binnen niet al te lange tijd zouden worden opgeheven, of versoepeld.

Trumps achterban

Trump kan met het verlengen van de maatregel scoren bij zijn achterban: potdichte grenzen, zodat er geen grote groepen buitenlanders het land in kunnen komen. Precies wat hij eerder beloofde: de werkgelegenheid zoveel mogelijk voor de Amerikanen zelf houden - een uitgangspunt dat waarschijnlijk gehoor zal vinden in deze barre economische tijden. Met deze restricties in de hand kan de president zijn punt overtuigend maken.

De Amerikaanse president Donald Trump
De Amerikaanse president Donald Trump (AFP / Saul Loeb)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen