Internationaal22 jun '20 14:00Aangepast op 22 jun '20 15:02

Rusland en VS onderhandelen over kernwapens

Auteur: BNR Webredactie

In Wenen onderhandelen vandaag vertegenwoordigers van Rusland en de VS over het afbouwen van hun kernwapenarsenaal. Volgend jaar verloopt het zogenaamde NEW START, het laatste nog geldende ontwapeningsverdrag tussen de twee landen. Dat er gepraat wordt is opvallend, aangezien de Amerikaanse president Trump een uitgesproken tegenstander is van dit soort verdragen.

Image
(EPA Christian Bruna)

Luister ook | Trump wil Open Skies-verdrag opzeggen

China houdt zich erbuiten

De Russen hebben geen belang bij een nieuwe wedloop, zegt Sico van der Meer, kernwapenexpert bij Instituut Clingendael. Volgens hem zeggen optimisten dat Trump er - op de valreep - een deal uit wil slepen, terwijl pessimisten vermoeden dat hij argumenten zoekt om dat nieuwe START-verdrag niet te verlengen. 'De onderhandelingen zullen dan kort duren en snel klappen.' De Chinezen zijn intussen heel sterk gekant tegen deelname - zij hebben met driehonderd kernwapens relatief weinig vergeleken met de zesduizend die Rusland en de VS elk hebben.

Luister ook | Blok: Nederland betaalt niet mee aan Franse kernwapens

Rusland wil dat Frankrijk en Verenigd Koninkrijk meedoen

De Chinese boodschap is dan ook duidelijk: laat eerst de Russen en de Amerikanen hun verantwoordelijkheid nemen. Intussen wil Rusland dat ook Frankrijk en het VK meedoen aan de onderhandelingen, zegt Van der Meer. 'Hoe meer partners aan tafel, hoe moeilijker de onderhandelingen, is de gedachte.' Toch hebben de Russen geen enkel belang bij een nieuwe wedloop, omdat de VS daar eenvoudigweg meer geld voor heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen