Internationaal26 jun '20 20:52

Rutte: Vluchten op Turkije onverantwoord

Auteur: BNR Webredactie

Corendon vliegt vanaf 10 juli gewoon naar Turkije, ondanks het feit dat het kabinet dit afraadt. Maar premier Mark Rutte vindt dat 'onverantwoord en onverstandig'. Voor Turkije geldt een oranje reisadvies vanwege het coronavirus. Reizigers moeten bij terugkeer twee weken in quarantaine.

Rutte: vals-negatieve tests

Rutte wijst op het risico van vals-negatieve tests. 'Mensen die besmet raken zitten vaak nog in een fase dat ze geen klachten hebben, zelfs geen pre-symptomatische klachten. Voor Turkije geldt simpelweg een oranje reisadvies, dus alleen noodzakelijke reizen, maar mijn indruk is toch dat het vooral vakantiereizen zijn, en die passen daar niet in. Of Corendon heeft ontzettend veel klanten die noodzakelijke reizen naar Turkije moeten maken.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Steven van der Heijden, topman van Corendon, zag niet aankomen dat het reisadvies voor Turkije negatief bleef. Wel heeft hij het vermoeden dat er geen medische reden voor het oranje reisadvies is in Turkije. 'We hadden verwacht dat het reisadvies voor Turkije rond deze tijd ook naar geel zou gaan, net zoals bij de meeste Europese landen, maar dat gebeurt niet.'

Corendon baseert zich op eigen onderzoek, zegt Van der Heijden. 'Ook in overleg met de Turkse autoriteiten en ook geprobeerd om de achtergronden te achterhalen in Nederland. Het lijkt erop dat het feit dat het op oranje blijft staan, puur politiek is gemotiveerd en geen enkele relatie heeft tot de medische realiteit aan de Turkse kust. Wij vinden dat er geen verschil bestaat tussen de coronasituatie aan de Turkse kust en die aan veel Zuid-Europese landen.

Coronatest

Mensen die terugkomen uit een land waar een oranje of rood reisadvies geldt, moeten twee weken in quarantaine. Van der Heijden wil dat voorkomen door reizigers voor de terugreis een coronatest te laten doen. 'Op het moment dat mensen terugkomen uit zo'n land, is er de verplichting dat mensen twee weken in thuisquarantaine gaan. Dat lossen we op met een eenvoudige coronatest die negatief uitvalt, dat is ook voldoende', zo stelt Van der Heijden buiten de regels van de overheid om.

De topman vertelt hoe de test in zijn werking gaat 'We faciliteren, in samenwerking met de Turkse autoriteiten een snelle test op de luchthaven van Antalya, als ze niet besmet zijn, dan krijgen ze een gezondheidsverklaring, dan hoeven ze niet in thuisquarantaine', zo vindt Van der Heijden, ook al stelt de overheid dat dat wel moet.

Dossier | Coronavirus

(ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen