In 2018 wilde nog precies de helft van de Britten in de EU blijven. Een verklaring voor de stijging wordt niet gegeven. Wel wijst Business Insider erop dat de Britse economie een behoorlijke klap moet incasseren door de coronacrisis, die in het land harder heeft toegeslagen dan in veel andere Europese landen.
Beluister ook | Brexit-gesprekken duidelijk veranderd sinds entree Johnson
Beluister ook | Ongekend in Vredestijd | Bewijst corona dat de globalisering is doorgeschoten?
Vier jaar geleden viel een Brits referendum nipt uit in het voordeel van de Brexit. Sinds 31 januari maakt het Verenigd Koninkrijk officieel geen deel meer uit van de Europese Unie. Tot eind van dit jaar geldt een overgangsperiode, waarin wordt onderhandeld over de 'scheidingsvoorwaarden' en de toekomstige relatie.
Overgangsperiode
De kans dat de Britten toch weer deel zullen gaan uitmaken van de EU is niet erg groot. De regering-Johnson houdt stug vol dat de overgangsperiode niet zal worden verlengd, ongeacht of er afspraken op tafel liggen of niet. En voor oppositiepartij Labour is terugkeer naar de EU ook geen beleidsdoel. European Social Survey voert elke twee jaar een representatief onderzoek uit onder de bevolking van tientallen landen, waaronder Nederland.
Beluister ook | Onderhandelingen EU-VK hebben nieuw momentum nodig
