Internationaal29 jun '20 10:13

Oproep aan kabinet: Wees ruimhartig met hulp aan Antillen

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet moet ruimhartig hulp bieden aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten vanwege corona. Dat schrijven prominente Nederlanders in een open brief aan premier Mark Rutte. De brief is onder meer ondertekend door Hans de Boer, Roger van Boxtel en Ed Nijpels.

Ook oud-DNB-president Nout Wellink ondertekende de brief, vanwege de 'dramatische positie' waarin de eilanden terecht zijn gekomen. Hij wijst op de 23 procent daling van het bbp en fors oplopend begrotingstekort en werkloosheid. 'Er is daar een dramatische ontwikkeling gaande, de eilanden staan economisch en sociaal op exploderen. En je moet wel oppassen dat de patiënt niet verdronken is als je met je geld aankomt.

Beluister ook | Rode Kruis: Grootste hulpactie sinds watersnoodramp

Wellink onderkent de geschiedenis van mislukte afspraken met de eilanden. Maar er is één verschil met de situatie in het verleden. 'Er is een werkelijk dramatische samenloop van vluchtelingenproblematiek, er is de coronacrisis en ik zou een onderscheid willen maken tussen wat nodig is om de sociale infrastructuur overeind te houden en de structurele economische steun, die aan de hardste voorwaarden verbonden moet zijn.'

Beluister ook | Amerika Podcast | Muilkorf of mondkap

Nederlandse militairen staan wacht bij het het regeringsgebouw Fort Amsterdam.
Nederlandse militairen staan wacht bij het het regeringsgebouw Fort Amsterdam. ( ANP / Prince Victor )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen