Internationaal30 jun '20 12:02Aangepast op 30 jun '20 17:14

Buitenland wordt gek van Nederlandse drugspakketjes

Auteur: BNR Webredactie

Buitenlandse instanties worden gek van Nederlandse drugsdealers die via de post drugs verzenden. Dit zeggen politie en justitie tegen NRC. Per maand sturen Nederlandse dealers naar schatting 9.000 postpakketten met harddrugs naar het buitenland. 'In een regulier verzendcentrum gaan er per nacht 800.000 pakketten doorheen', zegt teamleider Jelmer Ludwig van het Postinterventieteam van de politie.

Kritisch

Nederlandse politie en justitie krijgt die klachten van landen over de hele wereld. ‘Jullie rotzooi bereikt onze bevolking. We willen echt dat het stopt’, zouden de landen tegen Nederlandse opsporingsambtenaren zeggen.

Zo zijn er in Australië in een maand tijd vierhonderd Nederlandse drugsverzendingen in beslag genomen. Samen met Amerika kijkt het land nu extra kritisch naar Nederlandse post. Nederlandse officieren van justitie vrezen dat Australië en de VS Nederland op den duur zelfs in de ban doen, waardoor postpakketten het land niet meer in komen.

Luister terug | Effect designer drugs op hersenactiviteit dag later nog te zien

Inhoud

De pakketten variëren in omvang. Het gaat soms om een envelop met een paar gram coke, en soms om snoeppotten gevuld met 25 kilo aan xtc-pillen. Sinds afgelopen jaar wint ook crystal meth terrein.

De dealers zijn vooral jonge, hoogopgeleide mannen zonder strafblad. Ze dealen via online marktplaatsen en realiseren zich niet dat ze internationale drugshandelaren zijn. Ze denken dat ze er met een waarschuwing of een taakstraf van af zijn.

Lees ook | Coronacrisis brengt nieuwe criminaliteit én saamhorigheid

Luister ook | 'Regulering van drugs is niet dé oplossing'

Gerelateerde artikelen