Internationaal2 jul '20 11:18Aangepast op 2 jul '20 20:11

Russen stemmen voor aanpassingen grondwet

Auteur: BNR Webredactie

De Russische president Vladimir Poetin heeft zoals al werd verwacht een grote overwinning geboekt bij het referendum over het aanpassen van de grondwet. Na het tellen van de stemmen, melden Russische media dat 77,9 procent van de kiezers de voorstellen steunt. En een daarvan moet ervoor zorgen dat president Vladimir Poetin tot 2036 aan kan blijven.

Beluister ook | Tanende populariteit leidt tot haast bij Poetin

'75 procent voor'

Het was gisteren een vrije dag voor de Russen. Dat is een van de manieren van het Kremlin om Russen naar de stembussen te krijgen. Vier uur voor de sluiting van de stembussen was de voorlopige uitslag van de stembusgang al vrijgegeven door de Centrale Kiescommissie. 'Daaruit blijkt dat ongeveer 75 procent voor heeft gestemd en 25 procent tegen heeft gestemd. Andere alternatieve peilingen zeggen dat het een verschil is van ongeveer 2 procent, 49 tegen en 51 procent voor, dat zijn natuurlijk hele andere cijfers', zei Rusland-correspondent Joost Bosman gistermiddag nog.

Beluister ook |Poetin voor altijd

Take it or leave it

Wat opmerkelijk is aan het pakket van aanpassingen aan de grondwet is dat het een bundeling is van heel uiteenlopende thema's. Het gaat van het vastleggen van de indexering van pensioenen over het verbieden van huwelijken tussen mensen van dezelfde sekse tot het mogelijk maken van twee extra ambtstermijnen voor president Vladimir Poetin. 'Het blijft raar dat je enkel tegen het hele pakket ''ja'' kan zeggen en niet per onderdeel. Dat is ook juist de truc van het Kremlin', zegt Bosman.

Beluister ook | Perestrojkast | Poetin herschrijft de geschiedenis

(Sergei Ilnitsky / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen