Internationaal1 jul '20 18:00

VK zet deur open voor 3 mln. Hongkongers

Auteur: BNR Webredactie

De Britse regering van premier Boris Johnson wil de deuren van het land openen voor maar liefst drie miljoen mensen uit Hongkong. Zijn regering zei dit eerder al toe, als de nieuwe veiligheidswet door China aangenomen zou worden. Dat is gebeurd en door die wet kunnen inwoners van Hong Kong die op straat demonstreren in China worden berecht en ze riskeren dan een levenslange gevangenisstraf.

Beluister ook | Veiligheidswet Hongkong in werking: tientallen arrestaties

Schuld te vereffenen

De Britten hebben een schuld te vereffenen aan Hongkongers. De Britten overhandigden de voormalige kroonkolonie aan China in 1997. Dat gebeurde via een akkoord waarin Peking beloofde de semi-autonome status van Hongkong te erkennen en te respecteren. 'Dat is dus niet gebeurd. Dus de Britse regering voelt heel sterk dat ze Hongkongers niet aan hun lot kunnen overlaten en vandaar dat ze de belofte inwilligen om de grenzen open te gooien', zegt Lia van Bekhoven, onze correspondent in Londen.

Risico

Het gaat om de burgers die voor de overdracht aan China geboren zijn. Zij kunnen in het VK gaan vestigen, werken en studeren voor vijf jaar, daarna zich aanmelden voor een vestigingsstatus en na twaalf maanden kunnen ze zich melden voor het verkrijgen van een Brits paspoort. Voor zij die na de overhandiging zijn geboren is er ook een lichtpunt, want ook voor familieleden zouden de regels gelden. 'Maar de Britse regering riskeert nu slechte verhoudingen met China. Het VK heeft na Brexit behoefte aan goede, hechte verhoudingen met landen waar ze vanwege de EU niet veel mee gedaan heeft. Landen waarmee ze krachtige handelsakkoorden moeten sluiten, vooral grote economieën als de VS en China. Dat zet ze nu op de helling door het Chinese beleid in Hongkong tegen te werken', zegt Van Bekhoven.

Beklemmend

Op dit moment zijn er zeven mensen gearresteerd op basis van de nieuwe veiligheidswet, zegt Paul Zimmermann, raadslid in Hongkong. 'Voor mensen die geen visa en mogelijkheid hebben om in een andere stad te gaan wonen is het nu best beklemmend wat er nu allemaal aan de hand is.'

Beluister ook | China zet vaart achter veiligheidswet Hongkong

Gerelateerde artikelen