Internationaal6 jul '20 17:06

VS stuurt vliegdekschepen naar Zuid-Chinese Zee

Auteur: BNR Webredactie

Voor het eerst in zes jaar tijd heeft Amerika twee vliegdekschepen de Zuid-Chinese Zee ingestuurd. Volgens Washington gaat het om grootschalige oefeningen, maar China vat het op als een provocatie in wat zij beschouwen als hun wateren. 'Het is echt een gigantisch machtsvertoon', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Lees ook | 'Grip China op Hong Kong wordt sterker'

Internationale territoriale wateren

De kwestie loopt al heel lang. China beschouwt de Zuid-Chinese Zee als onderdeel van China. De rest van de wereld met de VS op voorop beschouwen het als internationale territoriale wateren, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Er zijn de afgelopen weken zeer imposante oefeningen geweest door de Chinezen. Ze hebben alles uit de kast getrokken wat je maar kunt verzinnen. Ik denk dat deze reactie van de Amerikanen vooral daarop komt. Om te laten zien, als je nu wil laten zien wat je allemaal kan, dan laten wij wat meer zien.'

Machtsvertoon

Een vliegdekschip is een drijvende luchtmachtbasis en wordt omgeven door andere ondersteunende militaire voertuigen. 'Het is echt een gigantisch machtsvertoon.' De vraag is volgens Hammelburg hoe China gaat reageren. In het gebied lagen kleine eilandjes die zijn aangevuld tot echte eilanden. 'Veel belangrijker: een aantal van die eilandjes is omgetoverd tot luchtmachtbasis en hebben een startbaan en op een aantal van die eilanden staan raketten die bedoeld zijn om bijvoorbeeld Amerikaanse of andere vliegtuigen uit de lucht te schieten. Tot nu toe zijn de Chinezen erg boos, maar ook Taiwan en Vietnam zijn boos want volgens hen zijn sommige van die eilanden van hen.' De Filipijnen houden zich ondertussen uit het conflict.

Lees ook | 'VS wil vergeefs militaire dominantie China voorkomen'

(Samuel Hardgrove / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen