Internationaal6 jul '20 17:53

'Nederland moet uitleveringsverdrag met Hongkong opschorten'

Auteur: BNR Webredactie

Na Canada zou ook Nederland zijn uitleveringsverdrag met Hongkong moet opschorten. Dat vindt Human Rights Watch. Dit als reactie op de vergaande wetgeving die vorige week is ingevoerd in Hongkong, waardoor de vrijheid van meningsuiting stevig onder druk is komen te staan.

Lees ook | VK zet deur open voor 3 mln. Hongkongers

Dissidenten

'Dissidenten stemmen nu al met hun voeten en proberen weg te komen uit Hongkong. Je ziet nu al dat boeken uit de bibliotheken worden vernietigd', zegt Jan Kooy van Human Rights Watch. Als alle landen het zouden opnemen voor de Hongkongers dan kunnen we het verschil maken voor de betogers, zegt Kooy.

Tweede Kamer

Er is uit de Nederlandse politiek al aardig wat kritiek gekomen op de situatie in Hongkong. Ook de Tweede Kamer vindt dat Nederland het uitleveringsverdrag met Hongkong dringend moet heroverwegen. Dat is volgens een meerderheid nodig na de invoering door China van de nieuwe omstreden veiligheidswet in Hongkong.

VVD'er Sven Koopmans heeft het kabinet inmiddels gevraagd nog eens naar het uitleveringsverdrag te kijken. Hij krijgt steun van de drie andere coalitiepartijen. 'Goed plan', reageert Joël Voordewind van de ChristenUnie. 'De nieuwe Chinese veiligheidswet verandert de situatie drastisch. Een enorme verslechtering in de rechtsstaat en op het gebied van mensenrechten in Hongkong', laat Sjoerd Sjoerdsma van D66 weten.

Handelsvoordelen

Sommige partijen zoals GroenLinks willen verder gaan. Het kabinet zou bijvoorbeeld moeten nadenken over het afpakken van handelsvoordelen van China vanwege mensenrechtenschendingen. Door de veiligheidswet worden veel vormen van kritiek op de Chinese overheid strafbaar. Canada kondigde vorige week aan dat het uitleveringsverdrag met Hongkong wordt opgeschort. Ook de export van gevoelige goederen naar Hongkong is met onmiddellijke ingang door de Canadezen stopgezet.

Lees ook | Veiligheidswet Hong Kong in werking: tientallen arrestaties

Gerelateerde artikelen