Internationaal8 jul '20 17:13

Britse regering strooit met geld

Auteur: BNR Webredactie

De Britse regering heeft een steunpakket ter waarde van 30 miljard pond (33,3 miljard euro) gepresenteerd om de economie te redden: minder btw op voedsel en toerisme, 50 procent korting op eten bij restaurants en cafés en een beperking van de stamp duty, vergelijkbaar met overdrachtsbelasting op de huizenmarkt. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak maakte dit bekend in een toespraak voor het parlement.

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak
De Britse minister van Financiën Rishi Sunak (AFP)

Schrikbeeld jaren '80 voorkomen

'Sunak wil de Britse economie redden door jeugdwerkloosheid te voorkomen', zegt correspondent Lia van Bekhoven, 'Jongeren zijn het hardst getroffen, het Verenigd Koninkrijk zal deze winter door een zeer diep dal gaan en politici willen koste wat het kost het schrikbeeld van de jaren tachtig voorkomen. Bedrijven krijgen duizend pond voor iedere werknemer die ze opnieuw in dienst nemen, honderdduizend jongeren krijgen stageplekken en opleidingen'.

Het is een opmerkelijke draai voor de conservatieven die na decennia marktkapitalisme te hebben gepropageerd de overheid opeens omarmen. Het lijkt veel op een Labouragenda - en die partij heeft dan ook flink wat moeite om hier iets van te vinden, behalve ermee in te stemmen.

Luister ook | Boris Johnson presenteert New Deal

Gerelateerde artikelen