Internationaal9 jul '20 06:08Aangepast op 9 jul '20 14:48

VS dreigt met nieuwe importheffingen Nederlandse producten

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten dreigen Nederlandse producten aan te pakken met importheffingen. Onder meer Goudse en Edammer Kaas kunnen daarvan het slachtoffer worden, blijkt uit een Amerikaans overheidsdocument, dat BNR heeft ingezien. Het gaat om een uiterst specifieke lijst producten, die eerder nog ontsnapten aan een importheffing.

De Amerikaanse president Donald Trump
De Amerikaanse president Donald Trump (EPA / Al Drago )

De VS ageert al langer tegen Brusselse staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) oordeelde vorig jaar al dat die steun onrechtmatig is. De Amerikanen hadden daarover geklaagd, omdat 'hun' vliegtuigbouwer Boeing eronder leed. Het WTO-oordeel gaf de Amerikanen vorig jaar het recht om voor bijna 7 miljard euro aan sancties op te leggen op Europese producten.

Bekijk hier de lijst met producten die op de heffingenlijst staan

Banen

Het gaat om banen, uiteindelijk, zegt Amerika-correspondent Jan Postma. Bij Boeing zijn al 14.000 mensen ontslagen. 'Boeing is op een moeilijk punt aangekomen, dus het kan alle hulp wel even gebruiken. Bij Trump weet je het nooit, maar kaas hoort eigenlijk niet thuis in wat eigenlijk een vliegtuigstrijd is. Ik denk dat Trump voorlopig zijn drukmiddel niet kwijt wil raken, dus ik vermoed dat het voorlopig wel los zal lopen.

Beluister ook | Trump verbiedt Europeanen naar VS te reizen

Ook toen stonden al Nederlandse producten als kaas op de nominatie, maar een sanctie ontliepen ze. In een nieuwe lijst die recent is gepubliceerd, staat nu heel concreet uiteengezet welke producten alsnog in aanmerking kunnen komen voor importtarieven. Geen van de door BNR benaderde brancheverenigingen en ondernemersverenigingen wist dat dit nieuwe Amerikaanse dreigement er ligt, terwijl het toch een lange en zeer gevarieerde lijst betreft.

Verdere escalatie

Onno Boersma, algemeen directeur van de branchevereniging voor zuivelhandelaars GemZu, ziet niet alleen nadelen voor de Nederlandse handel. 'Ook voor de Europese handel en de Amerikanen zelf. We hebben aan onze Europese koepelorganisatie gevraagd om er iets aan te doen. Die hebben er maandag bij Phil Hogan, de Europees Commissaris voor handel, op aangedrongen om zijn invloed uit te oefenen om verdere escalatie van dit handelsconflict te voorkomen.'

Beluister ook | Ondernemen Wereldwijd | Flexibel blijven tijdens de coronacrisis

Trump heeft inmiddels ook de Europese luchtvaartsector in het vizier. Volgens ADSE, een ingenieurs- en adviesbureau in de luchtvaart, wordt Nederland niet direct geraakt, omdat we geen vliegtuigen meer bouwen. Toch kunnen de sancties Nederlandse bedrijven indirect raken, doordat zij vliegtuigonderdelen leveren aan Airbus. En dát is wel een stevige industrie voor Nederland.

Beluister ook | Tinbergen en de Economie van Morgen | China als nieuw zwaargewicht

Jaarlijks gaan er miljarden euro's om in de Nederlandse luchtvaartindustrie. Als een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij bijvoorbeeld Airbusvliegtuigen wil kopen, komt er een extra heffing op de Nederlandse vliegtuigonderdelen. En als de prijs van Airbusvliegtuigen stijgt, ziet een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij mogelijk van de aankoop af.

Patstelling

Als je het sanctielijstje afloopt lijkt het een hele bewuste selectie, zegt Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. 'Heel Europa wordt een klein beetje geraakt door deze maatregelen. Er ontstaat nu een patstelling die voor beide partijen niet goed is. Die staatssteun aan de vliegtuigbouwers zal blijven bestaan, het punt is dat ze een oplossing moeten vinden voor de grenzen aan die staatssteun.'

Beluister ook | Marianne Zwagerman | Nep-Chinezen

Daar was eigenlijk al eerder overeenstemming over, zegt Brakman: in de ontwikkelingsfase mag je staatssteun geven bij onderzoek aan universiteiten, op het moment dat een vliegtuig commercieel beschikbaar is moet je daarmee stoppen. Dat is een overeenkomst waarin je erkent tot hoever je staatssteun geeft. En daar waren ze over aan het onderhandelen. Op deze manier kom je daar niet uit. Die lijst met producten is gewoon een argument om tarieven in te voeren.'

Wisconsin

Wonderlijk genoeg zijn producten als 'Gouda' en 'Edam' niet eens beschermde merken, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Maar zelfs daar lijkt over nagedacht. 'In de Verenigde Staten worden ze op grote schaal geproduceerd. Dat gebeurt bijna allemaal in Wisconsin, en laat dat nou net een swing state zijn. Dus Trump heeft er belang bij om aan de kiezers te zeggen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, omdat hij de concurrentie buiten de deur houdt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen