Internationaal9 jul '20 10:30Aangepast op 9 jul '20 14:49

'Hongersnood dreigt voor 121 miljoen mensen wereldwijd'

Auteur: BNR Webredactie

Door de coronacrisis komen er veel meer mensen zonder voedsel te zitten dan normaal. 121 miljoen mensen lopen daardoor gevaar te sterven door honger. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam Novib.

Over de rand

De coronacrisis is volgens Madelon Meijer, beleidsadviseur voedsel en landbouw bij Oxfam Novib, voor veel mensen het laatste duwtje over de rand van de afgrond. 'Veel mensen hebben al te maken met oorlog, de gevolgen van klimaatverandering en sprinkhanenplagen. Deze problemen dwingen mensen al jaren in de overlevingsstand. Maar door de coronacrisis wordt voedsel niet meer geoogst, stijgen de prijzen en daardoor zien boeren hun inkomsten verdwijnen.'

Landen

Vooral landen als Jemen, Venezuela, Congo en Soedan hebben last van de crisis. Opvallend is dat nu ook landen met een middeninkomen zoals Brazilië en India meer te maken krijgen met hongersnood. 'De maatregelen om besmettingen te beperken zijn noodzakelijk, maar de regeringen van deze landen lukt het vaak niet de dagloners te ondersteunen. Daarom pleitten we ervoor dat arme landen gesteund worden door de internationale gemeenschap', zegt Meijer.

Luister ook | Corona in Afrika

Een ondervoed kind uit Jemen wordt onderzocht door medisch personeel.
Een ondervoed kind uit Jemen wordt onderzocht door medisch personeel. (AFP Essa Ahmed)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen