Internationaal9 jul '20 16:38Aangepast op 9 jul '20 18:52

Rutte op bezoek bij Merkel voor gesprek Europees herstelfonds

Auteur: BNR Webredactie

Vanavond is Mark Rutte op bezoek bij bondskanselier Angela Merkel in aanloop naar de aankomende EU-top. De twee leiders bespreken het plan voor het Europees herstelfonds. Merkel hoopt met het gesprek de kans te vergroten dat er volgende week een deal is over het fonds, dat landen moet helpen om uit de coronacrisis te komen.

Nederland en Duitsland zitten sinds kort niet meer op één lijn als het gaat om de Europese herstelfonds voor Zuid-Europa. Nederland stelt veel meer voorwaarden over hervormingen aan het herstelfonds. Duitsland heeft onlangs zijn mening bijgesteld en wil vooral daadkracht tonen naar de andere Europese lidstaten.

Overtuigen

Nu is het aan bondskanselier Merkel om premier Rutte van gedachte te laten veranderen. 'Wat Merkel vaak doet is dat ze anderen de harde woorden laat gebruiken en dat ze zelf de zachte kantjes eraf haalt', legt Duitsland-correspondent Bertus Bouwman uit. 'Gisteren had Merkel het over 500 miljard euro in het herstelfonds, in plaats van de eerdere 750 miljard euro. Dat moet Rutte al beter in de oren klinken.'

Luister ook | Merkel houdt mini-top in Brussel

Premier Mark Rutte en Bondskanselier Angela Merkel tijdens een EU-top in februari 2020.
Premier Mark Rutte en Bondskanselier Angela Merkel tijdens een EU-top in februari 2020. (EPA Oliver Hoslet)

Gerelateerde artikelen