Internationaal9 jul '20 19:48

Ierse minister Donohoe nieuwe voorzitter Eurogroep

Auteur: BNR Webredactie

De Ierse minister Paschal Donohoe wordt de nieuwe voorzitter van de Eurogroep, het informele overlegorgaan van de EU-ministers van Financiën van de negentien eurolanden.

De 45-jarige minister versloeg bij de anonieme stemming zijn twee rivalen, de Spaanse Nadia Calviño en de Luxemburger Pierre Gramegna. Hij volgt de Portugees Mario Centeno per 13 juli op voor een verlengbare termijn van 2,5 jaar. "Ik weet zeker dat ik de Eurogroep in goede handen achterlaat", zei Centeno. Donohoe is de eerste Ierse Eurogroepvoorzitter.

Jonge Ier

De verkiezing van de relatief jonge Ier, sinds juni 2017 minister van Financiën en lid van de centrumrechtse partij Fine Gael, is verrassend. Calviño leek in eerste instantie de favoriet voor de functie, omdat ze de steun had van de grote landen, inclusief Duitsland en Frankrijk. Maar elk euroland had één stem, waardoor de stem van kleine landen even zwaar telde, wat uiteindelijk in de opmerkelijke uitslag resulteerde.

Twee rondes

Er waren twee rondes nodig, omdat geen van de drie kandidaten meteen de minimaal vereiste 10 van de 19 stemmen haalde. Daarop vertelde Centeno de kandidaten hoeveel stemmen ze hadden gekregen en besloot Gramegna zich terug te trekken. Dit gebeurde de Luxemburger ook al in 2018 toen er werd gestemd voor de opvolging van Jeroen Dijsselbloem en het uiteindelijk Centeno werd.

Luister ook | 'Opvallende parallellen S&P 500 met grote depressie'

De Ierse minister van financien Paschal Donohoe, nu de nieuwe voorzitter van de Eurogroep
De Ierse minister van financien Paschal Donohoe, nu de nieuwe voorzitter van de Eurogroep (EPA Aidan Crawley)

Gerelateerde artikelen