Internationaal10 jul '20 09:04

Rutte en Conte bespreken herstelfonds en meerjarenbegroting

Auteur: BNR Webredactie

Premier Rutte zat gisteravond nog aan het diner met Angela Merkel, vanavond zit hij tegenover Giuseppe Conte. De bondskanselier en Italiaanse premier zien Nederland als het grootste obstakel op weg naar een akkoord over de nieuwe EU-meerjarenbegroting en het herstelfonds.

Lees ook | Rutte op bezoek bij Merkel voor gesprek Europees herstelfonds

EU-top

Volgende week is er een Europese top. Mendeltje van Keulen, lector Europese studies aan de Haagse Hogeschool, verwacht volgende week nog geen doorbraak, maar misschien wel nog deze zomer. 'Net zoals wij hebben ze elkaar al een hele tijd niet gezien en dat helpt echt niet. Als je zulke grote dingen moet overbruggen helpt het wel als je elkaar in de ogen kunt kijken. Dat is wat ze nu proberen te doen.'

Nederland

Iemand als premier Mark Rutte moet op verschillende schaakborden tegelijk spelen. Thuis hebben ze een kritisch thuisfront, een kritische eigen bevolking en volksvertegenwoordiging. Daarnaast komt nog dat er de afgelopen maanden drama's zijn gebeurd. 'En dan ga je dus proberen met z'n 27 daar een fonds voor op te tuigen met al die verschillende wensen en voorkeuren van de eigen achterban. Nederland is een ontzettend belangrijk land in de Europese Unie. We hebben een gigantische economie en een hele mooie positie om met veel ervaring in diplomatie bruggen te slaan. We hebben ons alleen heel kritisch opgesteld en een beetje als leider van de kritische landen', zegt Van Keulen.

Beluister ook | Ask Me Anything | Hoe Nederland dwarsligt in de EU

Gerelateerde artikelen