Internationaal11 jul '20 09:44Aangepast op 12 jul '20 13:53

Trump scheldt straf kwijt van vertrouweling Roger Stone

Auteur: Aäron Loupatty

Roger Stone, een goede vriend en vertrouweling van de Amerikaanse president Donald Trump, hoeft zijn straf niet uit te zitten. De president heeft zijn gevangenisstraf van 3 jaar en 4 maanden kwijtgescholden. Stone moest zich over enkele dagen bij de gevangenis melden om de celstraf eigenlijk uit te zitten, maar dat gaat nu niet meer door, zo meldt het Witte Huis.

In een verklaring van het Witte Huis stelt een woordvoerder dat 'Roger Stone al veel geleden heeft.' Verder suggereert het Witte Huis dat Stone oneerlijk werd behandeld door de Amerikaanse justitie. 'Hij werd heel oneerlijk behandeld, zoals vele anderen in dit geval. Roger Stone is nu een vrij man!' Zo staat er in een verklaring.

'Slachtoffer van Russische hoax'

Volgens de woordvoerder werd Stone 'Slachtoffer van de Russische hoax die links en zijn bondgenoten in de media jarenlang hebben voortgezet in een poging het presidentschap van Trump te ondermijnen. Er was nooit sprake van een heimelijke verstandhouding tussen de Trump-campagne of de Trump-regering met Rusland. Een dergelijke verstandhouding was nooit iets anders dan een fantasie van aanhangers die de uitslag van de verkiezingen van 2016 niet konden accepteren', zo schrijft het Witte Huis.

'Heksenjacht'

Vlak na de bekendmaking van de kwijtschelding van de straf reageerde Stone al voor de camera's. 'Meneer de president, dank dat u mijn leven heeft gered. Met mijn leeftijd en medische achtergrond denk ik niet dat ik de gevangenis zou overleven met het coronavirus.' Volgens Stone was de straf een 'grote nachtmerrie, wanneer je je realiseert dat het onderzoek helemaal geen legitieme en wettelijke grond had om uitgevoerd te worden. Het was een heksenjacht', zo stelt Stone.

Mueller-onderzoek

Stone kreeg de gevangenisstraf opgelegd omdat hij gelogen heeft tegenover het Amerikaans parlement, belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen. Daarvoor werd Stone allemaal schuldig bevonden afgelopen november met betrekking tot zijn rol in het Rusland-onderzoek van Robert Mueller.

Kritiek

Adam Schiff, de Voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigen, veroordeelde het optreden van Trump en zei: ' Met deze omzetting maakt Trump duidelijk dat er in Amerika twee rechtssystemen zijn: één voor zijn criminele vrienden en één voor alle anderen.'

Gerelateerde artikelen