Internationaal13 jul '20 10:09Aangepast op 13 jul '20 12:28

China en Iran aan vooravond mega-deal

Auteur: BNR Webredactie

China en Iran zijn dichtbij een economisch en militair bondgenootschap. Het Westen heeft daarbij het nakijken, meldt The New York Times. 'Als de deal doorgaat praten we over een megadeal', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

(EPA Roman Pilipey)

Luister ook | Rusland en China tegen Amerikaanse sancties Iran

400 miljard dollar

De deal zou goed zijn voor 400 miljard dollar: China gaat dan kennis en materieel aanleveren, vliegvelden aanleggen, vrijhandelszones openen, handelsroutes beginnen, bankieren en militair samenwerken. Dat laatste is volgens Hammelburg pikant, 'want dat doet echt niemand'. Er zou dan samengewerkt gaan worden op het gebied van spionage, het aanleggen van een 5G-netwerk en een GPS-systeem; 'En dat alles in ruil voor 25 jaar Iraanse olie, want daar is het China om te doen'.

Luister ook | Wereldmachten willen atoomakkoord nieuw leven inblazen

Parlement mogelijk dwars

Volgens The New York Times wordt er al sinds 2016 aan deze deal gewerkt en zijn de Iraanse regering en leider Khamenei al om. 'Een mogelijk probleem is het Iraanse parlement', zegt Hammelburg, 'Iran is ondanks alles altijd op het Westen gericht geweest, het parlement wil voorkomen dat het hiermee een soort provincie van China wordt'.

Luister ook | CFO Huawei speelbal in handelsoorlog

Huawei opnieuw de spil

De Iran-deal nieuw leven inblazen, zoals de EU altijd wilde, is hiermee volgens Hammelburg voorgoed van de baan: 'Als je weet dat ze nu een militair netwerk opzetten, dat is onaanvaardbaar voor Europa en de VS'. Volgens Hammelburg is nu opeens duidelijk waarom de financieel directeur van Huawei destijds is opgepakt met als argument dat ze de Iraanse sancties aan het omzeilen was - Huawei is immers een integraal onderdeel van de deal waar sinds 2016 aan gewerkt wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen