Internationaal14 jul '20 10:48Aangepast op 14 jul '20 16:50

Brussel maakt werk van bestrijding belastingontwijking

Auteur: BNR Webredactie

Brussel zoekt naar een manier om landen aan te pakken die belastingontwijking faciliteren door bedrijven lage belastingen aan te bieden. Volgens The Financial Times heeft de Europese Commissie de oplossing. 'De Europese Commissie gaat misschien artikel 116 van het Verdrag van Lissabon afstoffen', zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.

SP-actie tegen belastingontwijking door multinationals via Nederlandse vestiging
SP-actie tegen belastingontwijking door multinationals via Nederlandse vestiging ( ANP Evert Elzinga)

Beuister ook | Hoekstra pakt belastingontwijking via trustkantoren aan

De Europese Commissie heeft weinig te zeggen over andermans belastingregime: voor stemmingen daarover is unanimiteit nodig en alle landen hebben een vetorecht. Landen als Ierland, Nederland, België en Luxemburg kunnen daardoor hun fiscaal aantrekkelijke klimaat beschermen tegen Brusselse regelzucht.

Beluister ook | Nederland loopt door belastingontwijking tot 2,5 miljard euro mis

Artikel 116

Maar misschien niet voor lang: artikel 116 van het Verdrag van Lissabon geeft de Europese Commissie het mandaat om verstoringen van de interne markt aan te pakken middels nieuwe regelgeving. 'Daar is wel een gekwalificeerde meerderheid voor nodig van 55 procent van de lidstaten', zegt Pinster, die erop wijst dat kleine landen dan het nakijken hebben. Belastingontwijking is al langer een heet hangijzer, mogelijk komt de extra aandacht ervoor door de coronacrisis. 'Er is in zuidelijke landen irritatie over het vriendelijke belastingklimaat. Het zuiden zegt geld mis te lopen doordat sommige landen interessante belastingroutes aanbieden'.

Beluister ook | Paul Tang: Nederlandse opstelling zet veel kwaad bloed

Nederland: jaarlijks 22 miljard euro in de pocket

Becijferd is dat de rest van de wereld jaarlijks 22 miljard euro misloopt door belastingontwijking via Nederland. Morgen doet het Europees Hof uitspraak in een geschil uit 2016. Toen vroeg de Commissie Ierland 13 miljard euro aan door Apple ontweken belasting terug te vorderen. Zowel Ierland als Apple weigerde en bracht de zaak voor de rechter. Oordeelt die dat er terugbetaald moet worden, dan is dit een opsteker voor wie Artikel 116 wil activeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen