Internationaal14 jul '20 08:31Aangepast op 14 jul '20 15:26

Relatie China - VS verder verslechterd

Auteur: BNR Webredactie

De relatie tussen China en de Verenigde Staten is nog verder verslechterd doordat president Trump de Chinese territoriale claims op eilanden in de Zuid-Chinese Zee onterecht heeft verklaard. 'Trump heeft elke dag ergens een vijand nodig', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Chinese bouwwerkzaamheden op de Spratley-eilanden
Chinese bouwwerkzaamheden op de Spratley-eilanden

Luister ook | VS stuurt vliegdekschepen naar Zuid-Chinese Zee

Elke dag een vijand

De kwestie speelt al heel lang, en verschillende claims liggen ter arbitrage bij internationale organen als de VN. Opmerkelijk is dat de VS nu zegt dat er überhaupt geen dispuut is omdat alle claims onterecht zijn. 'De VS heeft op alle punten ruzie met China', zegt Hammelburg, 'Het handelsconflict, de herkomst van het coronavirus, Hong Kong, mensenrechtenschendingen in West-China en Tibet, het handelsverdrag met Iran. Trump zoekt elke dag een vijand ergens, dat heeft hij nodig in de verkiezingsstrijd.'

Luister ook | VS wil vergeefs militaire dominantie China voorkomen

Law of Seas

China heeft woest gereageerd op de Amerikaanse uitspraken. China verwijt de VS niets in de regio te zoeken te hebben en landen tegen elkaar uit te spelen. Saillant detail: de claims zouden geregeld moeten worden onder de Law of Seas, maar in tegenstelling tot alle betrokkenen, is de VS daar geen lid van. Linksom of rechtsom: de Chinese claims gaan niet weg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen